Det nya torget tar plats utanför Karolinska och kommer att tillhöra Stockholms stad. I dag är ytan en grusplan innanför byggstängsel. Foto: Nils Jönsson

Solna sålde för en krona – granntomter värda hundratals miljoner

När kommungränsen mellan Solna och Stockholm justeras överlåts mark för en krona. Prislappen för mark i området är normalt på en helt annan nivå.

  • Publicerad 10:33, 11 nov 2019

Som Mitt i tidigare har rapporterat flyttas Hagaplan samt östra Eugeniavägen, mellan Hälsingegatan och Bellmansterrassen, från Solna och hamnar i Stockholms stad. Totalt handlar det om ett 1,1 hektar stort område, vilket motsvarar ungefär en och en halv fullstor fotbollsplan.

Markområdet överlåts till Stockholms stad från Solna för en krona, mot att Stockholm genomför och bekostar flytt av Uppsalavägen och övrig byggnation inom området.

Rekord i samma område

Priset för mark i samma område är normalt sett betydligt högre. Våren 2017 köpte ett fastighetsbolag en marktilldelning på 150 bostadsrätter i Stockholms stad på Norra Stationsgatan, mitt emot S:t Eriksgatan och ett stenkast från Hagaplan. Prislappen: 39 400 kronor per kvadratmeter så kallad ljus bruttoarea, och rekord för markpris i Stockholm, har SvD Näringsliv rapporterat. Med samma prissättning i det här fallet skulle 1,1 hektar mark landa på över 433 miljons kronor.

14 000 per kvadrat medelpris i Solna

Medelpriset i Solna under de senaste åren för mark till bostäder är enligt Solna stad cirka 14 000 kronor per kvadratmeter så kallad ljus bruttoarea och för kontor cirka 8 000 kronor.

När det gäller markytan vid Hagaplan som Stockholms stad köpte för en krona är det dock mark som inte var tänkt för byggrätter, utan användningen av marken har ändrats från kvartersmark till allmän platsmark, alltså mark för till exempel gata, torg eller park.

Torget Hagaplan kommer att ta plats i gränslandet mellan Solna och Stockholm, framför Nya Karolinska universitetssjukhusets entré. Även östra Eugeniavägen, mellan Hälsingegatan och Bellmansterrassen, flyttas från Solna och hamnar i Stockholms stad. Totalt handlar det om en yta motsvarande ungefär en och en halv fullstor fotbollsplan som nu byter kommun. Foto: Nils Jönsson

Inger önskar större del av Hagaparken som ”erövring” tillbaka