Barnomsorg. För de vårdnadshavare som skickat in papper. Foto: Jannie Flodman

Solna kräver arbetsintyg för barnomsorg i jul

Föräldrar måste bevisa att de jobbar under jul- och nyårshelgerna för att få ha sina barn i Solnas förskolor. – Det blev inte riktigt bra, säger förskolenämndens ordförande Anna Lasses (C).

  • Publicerad 13:27, 21 dec 2021

Det har blivit en väldig massa blanketter att administrera

Enligt den information som gick ut till vårdnadshavare i Solna fråntas alltså rätten till barnomsorg mellan jul och trettonhelgen för den som inte skickar in arbetsintyg till kommunen.

Det fick en pappa att höra av sig till Mitt i. "Jag har aldrig hört talas om detta tidigare och skollagen är ganska tydlig kring rätten till barnomsorg", skriver han.

Anna Lasses (C), barn- och förskolenämndens ordförande, bekräftar upplägget.

– Vi har ett jättestort problem med att föräldrar anmäler barn som sedan inte dyker upp. Förra julen var det 70 procent av dem som anmält som inte kom. Det gör det väldigt svårt att lägga schema, och det blir väldigt mycket matsvinn, säger hon.

Finns det risk att man misstänkliggör föräldrar genom att kräva intyg?

– Jag förstår den känslan. Framförallt är blanketten som ska fyllas i inte bra och ger föräldrarna en massa administration. Det här var ett försök som vi kommer att utvärdera och ändra till nästa lov, det blev inte bra, säger Anna Lasses.

Kravet ska heller inte ha minskat antalet anmälda förskolebarn under julen, tvärtom har fler anmälningar än någonsin inkommit till staden.