Datorer anslutna till stadens nätverk omfattas. Foto: Mostphotos

Solna inför porrfilter i kommunens skolor

Snart ska det inte gå att porrfsurfa på datorer som är anslutna till stadens nätverk. Även andra säkerhetsmässigt skadliga sajter blockas. – Det kommer att vara uppe till skolstart, säger Charlotta Tillbom, hr-chef i Solna.

  • Publicerad 08:10, 18 jun 2018

Snart installeras så kallat porrfilter i Solna stads nätverk. Det innebär att man inte kommer att komma åt porrsajter i de datorer som används på kommunens skolor, förvaltningar och verksamheter, tillexempel bibliotek, som är anslutna till stadens nätverk.

– Vi kommer att få brandväggar levererade 1 juli och filtret kommer att vara uppe till skolstart, säger Charlotta Tillbom, hr-chef i Solna.

Har staden haft problem med porrsurfande?

– Nej, det handlar om att vi vill motverka. Det här blir mer och mer lättåtkomligt och vi tycker att det är naturligt att man inte ska komma åt det i stadens nät. Det är inte lämpligt, säger Charlotta Tillbom.

Operatören som staden beställt tjänsten av gör filtreringen. Förutom sajter med pornografiskt innehåll ska filtret stoppa eventuella hackerattacker och annat som bedöms vara skadligt ur säkerhetssynpunkt.

Ungefär hälften av landets kommuner har infört porrfilter. Värmdö kommun fattade nyligen beslut om filter.