Ordförande. Magnus Persson (C). Foto: Anna Z Ek

"Solna har landets femte billigaste sophämtning"

Att avgifterna höjs tror inte Magnus Persson (C) leder till sämre sortering. – Jag har svårt att se att det är taxenivån som sätter sorteringen, säger han.

  • Publicerad 18:15, 22 mar 2021

Mitt i Solna har berättat om föreningen i Ingenting som över en natt fick 116 procents kostnadsökning för sophämtning.

Enligt Solna stad har avfallstaxan varit för låg samtidigt som utgifterna för kommunen har ökat. Kostnaden för förbränning av sopor har nära fördubblats sedan 2018.

Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) säger att många kommuner på grund av det höjt sina taxor.

– Effekten av nya taxan är att de som haft det väldigt billigt får en högre taxa och de som haft det väldigt dyrt får en lägre.

Hämtning varannan vecka

Man kan själv påverka kostnaden, menar han.

– Om man kan välja hämtning varannan vecka är det bättre för miljön samtidigt som det minskar kostnaden. Ingen blir glad om vi har sopbilar som kör runt mer än nödvändigt.

Vad säger du till dem som får dubblerad soptaxa?

– Jag skulle hellre räkna i kronor. Solna har, trots övergripande höjning och en ny modell, trimmade avgifter och landets femte billigaste avfallshämtning. Men vi rekommenderar alla att göra en översyn av hämtningsintervallet.

Tror du att höjd avgift kan få folk att sluta sortera?

– Nej, det var en diskussion om den risken men jag har svårt att se att det är taxenivån som sätter sorteringen. Jag tror att det viktigaste är information, och med en rimlig taxa kan vi lägga mer kraft på att informera och hjälpa fastighetsägare att sortera.

Varför börjar ni ta betalt för att hämta matavfall?

– Vi har haft problem med dåligt fyllda kärl. Vissa är jätteduktiga, men ligger det bara fem påsar i botten blir det dyrt då kommunen betalar per tömt kärl. Även om vi har infört en kostnad är matavfallshämtningen kraftigt sponsrad, det ska inte finnas kostnadsskäl till att sluta sortera.