I Kramfors i Ångermanland slår kommunen larm om vad man kallar social dumpning. Foto: Mostphotos

Solna anklagas för att dumpa bidragsberoende i glesbygdskommuner

I Solna firar kommunen med tårta för att färre än någonsin får ekonomiskt bistånd. Samtidigt har kommunen hjälpt utsatta personer att flytta till glesbygdskommunen Kramfors i Ångermanland. Nu slår Kramfors larm om att det handlar om ”social dumpning”.

  • Publicerad 06:01, 10 okt 2019

Trenden fortsätter. Färre än någonsin i Solna får försörjningsstöd – något som har firats med tårta.

Samtidigt har Solna hjälpt socialt utsatta personer att flytta till glesbygdskommuner med lediga bostäder, bland annat till ekonomiskt utsatta Kramfors i Ångermanland. Välfärdsförvaltningen i Kramfors kommun gjorde innan sommaren en analys som visar att 14 personer som helt eller delvis är beroende av ekonomiskt bistånd hade kommit till kommunen från Solna.

Nu visar en uppföljande analys att man kommer att betala ut försörjningsstöd och andra bidrag till 57 personer, framförallt flyktingar, som har kommit till Kramfors från kommuner i Stockholms län efter att deras etableringstid har tagit slut. Utöver Solna pekas också bland annat Sollentuna, Sigtuna och Huddinge ut i analysen.

Första hyran betald

Välfärdsförvaltningen i Kramfors ger flera exempel på där Solna stad har betalat första hyran och stått för uppehället under kortare perioder efter flytten till Kramfors.

– En del nyinflyttade kommer till våra handläggare och gråter eftersom de har blivit lovade sådant som inte kan uppfyllas, säger Inger Bergström, chef för välfärds­förvaltningen i Kramfors.

I kommunhuset i Kramfors har välfärdsförvaltningen tagits på sängen över den plötsliga inflyttningen. Foto: Mostphotos

Inger Bergström, chef för välfärds­förvaltningen i Kramfors. Foto: Pressbild

– De här personerna berättar för oss att de har fått hyreskontakt i sin hand och att de har att välja mellan att bli utan försörjningsstöd eller att få en betald flytt till oss. Vi har fått höra om bostadscoacher i kommunerna som raggar upp privata hyresvärdar på Blocket och sedan erbjuder utsatta personer bidrag för att ta steget och flytta, till exempel genom hjälp med husgeråd och ett litet startkapital, säger hon.

Med Kramfors begränsade arbetsmarknad är det svårt för de nyinflyttade att hitta jobb. Dessutom har Kramfors inte kunnat förbereda insatser utan fått reda på inflyttningen först när personerna har sökt upp kommunen för att få hjälp med försörjningen eller pengar till hyran. Enligt Inger Bergström slår de plötsliga bidragsutbetalningarna mot en redan ansträngd ekonomi i kommunen.

– Praxis tidigare när personer som är beroende av försörjningsstöd flyttar har varit att kommuner kontaktar varandra, men det verkar man ha släppt i de här fallen.

Rapporterna från Kramfors om social dumpning överraskar inte Sveriges kommuner och landsting (SKL), som är kommunernas gemensamma samarbetsorgan. Enligt sektionschef Leif Klingensjö är det ingen nyhet att kommuner med bostadsbrist försöker få människor i socialt utsatta situationer att flytta.

– Det är beklagligt att man gör så, säger han till SVT Nyheter Västernorrland.

Önskar bättre samarbete

I Ångermanland har flera lokala medier, bland annat P4 Västernorrland, den senaste tiden rapporterat om social dumpning från Solna, och tidigare i år har Mitt i rapporterat om att Hultsfred kritiserat Täby för att ha lurat utsatta personer till en tillvaro med obefintliga förutsättningar.

– Vi har inget emot att vi får nya kommuninvånare och det är inte olagligt att flytta, men det jag reagerar på är att man behandlar de här personerna. Jag önskar att vi kunde ha ett bättre samarbete och kommunikation mellan kommunerna så att vi kan underlätta flytten, säger Inger Bergström.

Hård S-kritik

Från politiskt håll är Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors, upprörd över hur Solna har hanterat utsatta personer.

– I stället för att ta ansvar för sina medborgare har bland annat Solna snarare satt i system att skicka dem man uppfattar som oönskade till andra kommuner, säger han.

Enligt Socialdemokraterna i Solna är Kramfors inte den enda kommunen dit särskilt utsatta personer från Solna har flyttat. Tierp, Ramsele och Lindesberg är andra exempel, enligt partiet.

– Vi ser väldigt allvarligt på att Solna systematiskt hänvisar utsatta människor till andra kommuner. Det är inte ett hållbart sätt att hålla nere siffrorna på personer som får ekonomiskt bistånd i kommunen. Vi är en rik kommun som självklart ska ta vårt ansvar, säger Arne Öberg (S), oppositionsråd i Solna i ett pressmeddelande.

Svaret från Solna: ”Kramfors är välkomna hit”

Fakta

Kramfors kommun

  • Befolkning: 18 423 personer.
  • Arbetslöshet: 9,9 procent.
  • Andel bidragsförsörjda: 20,2 procent.

(Siffror för 2018)

Källa: ekonomifakta.se