Gott betyg. Om än lite sämre än i fjol. Det ger företagarna i Sollentuna centrum och övriga Sollentuna åt kommunen. Sollentuna behöver jobba med information och service, enligt Jessica Drugge på Svenskt Näringsliv. Foto: Åsa Sommarström/Svenskt Näringsliv

Sollentuna tappar i rankning av företagskommuner

Företagsklimatet i Sollentuna får sämre betyg än i fjol och kommunen tappar sex platser i Svenskt Näringslivs årliga rankning. Trots tappet är Sollentuna på elfte plats av Sveriges 290 kommuner, och på tredje plats i Stockholms län.

  • Publicerad 08:25, 29 sep 2020

– Trots en försämring totalt ger företagen i Sollentuna fortfarande kommunen höga betyg på faktorer som mobilnät och bredband, vägnät, tåg- och flygförbindelser, säger Jessica Drugge, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv.

Brottslighet oroar

Det Sollentuna fortsatt behöver arbeta med är dialog, information och service till de lokala företagen, förklarar Jessica Drugge. Ett annat område som företagarna är mindre nöjda med är brottslighet.

– Det har varit ett tufft år, med svåra val och prioriteringar. Nu tar vi till oss de utvecklingsmöjligheter som påpekats för att göra vår kommun ännu mer företagsvänlig, och vi siktar på att genomföra reformer för att ge våra företagare landets bästa förutsättningar för att lyckas, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

"Illavarslande"

Att Sollentuna tappar placeringar i företagsrankningen är "en illavarslande utveckling", menar oppositionsrådet Joakim Jonsson (S).

– Särskilt i coronatider när arbetslösheten stiger och företagen har det extremt tufft. Ska vi kunna återstarta Sollentuna efter krisen behöver vi ett gynnsamt företagsklimat där nya jobb kan skapas, säger han.

Totalt drygt 32 000 företag i landet – varav 3 736 i Stockholms län – deltog i undersökningen och har satt betyg på sin kommun. 

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30