Nu ska Stallbacken få liv igen då kommunen visar upp delar av sin egen konst i Konsthall Väst. Foto: Åsa Sommarström

Sollentunas konstskatt ställs ut i Edsvik: Öppnar den 28 november

Edsvik konsthall gick i konkurs och stängde i september, men nu öppnar snart en ny utställning i Konsthall Väst. Det är Sollentuna kommun som ska visa utvalda delar av den egna konsten i utställningen ”Kommunen&Konsten” som öppnar den 28 november.

  • Publicerad 16:04, 11 nov 2019

– Vi ser utställningen som en viktig pusselbit för att vitalisera utbudet vid Stallbacken, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, till kommunens hemsida.

I avvaktan på vad som ska ske med Stallbacken och hela området Edsvik planerar kommunen att visa konst med olika uttryck och stilar från olika tidsepoker, präglade av sin samtid och historia, i Konsthall Väst. Många av konstnärerna har kopplingar till Sollentuna.

Cirka 100 konstverk har valts ut

– Det här är ett unikt tillfälle för de som bor i Sollentuna att se och uppleva den konst som hängt i kommunhuset och i andra kommunala lokaler, säger Jonas Larsson Törnberg, tillförordnad kulturchef på kultur- och fritidskontoret.

Kommunen har cirka 1 000 konstverk i sin ägo och ungefär 100 av dem kommer att visas i Konsthall Väst.

– Inte alla på en gång nu, vi får se hur många av dem som får plats, men sedan kommer vi att byta ut konsten efter hand. Hur länge varje konstverk ska hänga har vi inte bestämt, det beror lite på intresset och hur vi når ut, säger Jonas Larsson Törnberg.

”En spännande resa genom tiden”

Konsten har valts ut av en grupp med bland andra Jonas Larsson Törnberg och May Hamaoui som är konstansvarig i Sollentuna kommun.

– Vi har tänkt att försöka visa en bredd av konst, från 1945 när en konstförening bildades och kommunen började köpa in konst till i dag. Utställningen blir en spännande resa genom tiden. Och längre fram i vår kommer vi att ha en fotoutställning med foton av Sollentunafotografen Gösta Ask, säger Jonas Larsson Törnberg.

Öppnar den 28 november

Utställningen ”Kommunen&Konsten” är ett resultat av det pågående utvecklingsarbetet på Stallbacken och medborgardialogen som gjordes 2016.

Kommunen öppnar upp konsthallen – ska visa sin egen konstskatt

Kultur- och fritidskontoret driver utställningsverksamheten med kringaktiviteter och program. Fastighetsägare är det kommunala fastighetsbolaget Sollentuna Kommunfastigheter, SKAB, som förvaltar och utvecklar kulturfastigheterna.

Utställningen öppnar den 28 november på Stallbacken vid Edsvik. Den invigs av Magnus Ramstrand och Thomas Ardenfors (M), ordförande i SKAB, klockan 17.

Ska ha öppet tre dagar i veckan

Vernissagen pågår klockan 16–19 då det bjuds på lokalproducerad dryck och lättare tilltugg.

Därefter är utställningen öppen torsdagar klockan 11–20 och lördagar och söndagar 11–16.

– Öppettider på torsdagskvällar ökar förutsättningarna för alla som arbetar dagtid att ta del av konsten. Jag ser också fram emot de olika föreläsningar och events som planeras på torsdagskvällarna på Stallbacken i anslutning till utställningen, säger Magnus Ramstrand.

Populära skulpturen ”När vi blundar” är tillbaka på Stallbacken

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tureberg får bidrag för Sollentuna GP

Nyheter Sprider kommunens namn till omvärlden, anser politikerna Turebergs FK får ett bidrag på 300 000 kronor per år för perioden 2022–2025 för att arrangera Sollentuna Grand Prix på Sollentunavallen. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat.söndag 16/1 6:40

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33