Sollentunas första kapprumsbibliotek har öppnat

Sollentunas första kapprumsbibliotek har öppnat på förskolan Terrassen på Malmvägen. I förskolans hall finns nu barnböcker på flera olika språk som alla som lämnar och hämtar barn kan passa på att fritt låna hem.

  • Publicerad 13:46, 18 okt 2019

– Biblioteket gör i år en satsning på förskolorna. Vi har sedan ett tag tillbaka sett att förskolor får allt svårare att hinna ta sig till biblioteket. Därför vänder vi på det och kommer till förskolorna och jobbar i stället uppsökande. Vi erbjuder sagostunder och berättar om bibliotekets resurser. Många förskolor har redan nappat på erbjudandet, säger Anna Edquist, bibliotekschef i Sollentuna.

Kapprumsbibliotek är ett samarbete mellan biblioteken i Sollentuna och kommunens förskolor. Förskolan Terrassen är först ut men målet är att fler kapprumsbibliotek ska öppna runt om i kommunen.

Böcker på 16 olika språk

I hallen på Terrassen finns nu böcker på 15 olika språk utöver svenska. Förskolans personal har ett nära samarbete med biblioteken i Sollentuna och kan vid behov även komplettera med ytterligare språk.

Böckerna kommer att bytas ut löpande så att det blir en bra variation som lockar till vidare läsning. Utöver utlåning av böcker kommer det alltså även att erbjudas sagostunder för barnen.

Bokholkar på flera ställen

Biblioteken har även placerat ut så kallade bokholkar på flera platser där aktiviteter pågår för att förenkla boklån.

Bokholkarna är främst för barn och barnfamiljer och innehåller böcker på många olika språk. Tanken är att locka till läsning under tiden som aktiviteten pågår och erbjuda hemlån.

”Viktigt att kulturen tar plats på förskolan”

Lån sker på förtroendebasis och inga lånekort behövs. Bokholkarna finns på Kulturskolan, familjecentralen i Rotebro, friidrottshallen, kommunhusets entré, flyktingmottagningen på Tingsvägen och inom kort även på Edsbergs sportfält och Norrviken IP.

– Personalen på biblioteket är oerhört kreativa. De strävar alltid efter att hitta nya idéer som blir nya vägar att nå en yngre publik. Förskolan är en central mötesplats där det är viktigt att kulturen tar plats, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Vinnarna är korade i Sollentunas fototävling

Nyheter Utställning på bibblan i Tureberg startar på måndag 391 bilder av 90 personer var med i fototävlingen med fokus på Sollentuna. I fredags korades vinnaren – Ulla Koldestams bild på två påskharar.lördag 21/5 7:19

Supporterinsamling för att betala dömd klottrares jätteböter

Nyheter Djurgårdare samlar in pengar via Twitter På torsdagen dömdes en Sollentunabo för att ha målat ”DjurgårdensIF2019” på ett pendeltåg. Nu samlar Djurgårdssupportrar in pengar för att betala mannens skadestånd.fredag 20/5 15:24

Viby Basket fixar fest och protest i ett

Nyheter Manifestation i Norrviken på lördag Den 21 maj anordnar Viby Basket en manifestation på Norrvikens torg. Inbjudna är Sollentunas politiker och alla som har ett intresse och engagemang för föreningslivet och ungdomarna i Viby och...fredag 20/5 15:09