Sollentunas äldre känner sig svikna av kommunen och av Solom

Det har gått ett halvår sedan Sollentunas seniorträffar stängdes på grund av pandemin. Först i förra veckan startades coronasäkra träffar utomhus. Men bara i Tureberg och snart är det dessutom för kallt, menar engagerade äldre som är kritiska till kommunen och dess vård- och omsorgsbolag AB Solom.

  • Publicerad 16:00, 17 sep 2020

– Kommunen har inte gjort ett dugg, vi har inte hört av dem sedan Malmgården stängde, sa Lilianne Blomqvist när Lokaltidningen Mitt i träffade henne och några av hennes väninnor för ett par veckor sedan då de på eget initiativ träffades för att spela kort, utomhus på en gård på Vänortsstråket.

Här fixar Malmgårdens kvinnor egna träffar med kort och fika

Sedan dess har AB Solom startat seniorträffar utomhus, i senaste laget enligt de kortspelande kvinnorna då det snart är för kallt att ses ute.

”Fått betala ett högt pris”

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L) är införstådd med problemet, men kan inte utlova något datum då seniorträffarna ska kunna öppna i sina vanliga lokaler igen.

– Jag förstår att alla känner att det har gått lång tid nu. Många 70-plusare har fått betala ett högt pris, och många mår dåligt efter flera månader utan besök. Men vi vill inte öppna upp nu och riskera en ny smittspridning, säger hon.

Besöksförbud tas bort

Utvecklingen tycks gå åt rätt håll och regeringen har nu upphävt besöksförbudet på äldreboenden – från den 1 oktober – som har gällt sedan 1 april i hela landet.

Besöksförbudet på äldreboendena slopas

– Vi följer utvecklingen hela tiden och vi lyssnar på professionen. Det är en balansgång, säger Anna-Lena Johansson.

Egna initiativ

Precis som de äldre i Tureberg har även seniorerna i Edsberg saknat möjligheten att ses på sin träfflokal på Ribbings väg 91. Även där har de undrat var Solom tog vägen när lokalen stängdes och även där har driftiga pensionärer fortsatt på egen hand med exempelvis boule, canasta, allsång och kaffemöten.

Nu har Solom alltså seniorträffar utomhus i Tureberg, men fortfarande ingenting i Edsberg och ”det är ju omöjligt att ta sig dit med buss eftersom SL uppmanar oss äldre att endast de som måste ska använda sig av allmänna kommunikationer”, skriver Kerstin Frånberg som är aktiv i gårdsrådet på Seniorträff Edsberg i ett mejl till AB Solom.

Ska ha fler uteträffar

Anna-Lena Johansson förklarar att Solom har fått i uppdrag att öppna seniorträffar utomhus, inte bara i Tureberg, och AB Solom planerar just nu för att erbjuda aktiviteter även i andra kommundelar.

– Det pågår just nu en planering för att erbjuda aktiviteter även i andra kommundelar. Vi startade i centrala Sollentuna men ser nu att det finns önskemål om att utöka, säger bolagets affärsområdeschef för äldreomsorg, Eva Berggren.

Blommorna fick dö

Seniorernas kritik handlar om bristande information och för få utomhusaktiviteter, men också om hur träfflokalerna har skötts sedan de stängdes.

De ordinarie personer som jobbade för Solom på seniorträffarna fick lämna in sina nycklar och sedan dess har inte ens blommorna vattnats, vittnar seniorerna i både Tureberg och Edsberg om.

AB Solom beklagar

Extra stor upprördhet skapade detta i Edsberg där lokalen hade ett särskilt vackert och uppskattat blomsterrum. ”Det var en chock att se förödelsen som har skett efter det att Solom stängde lokalen i mars”, skrev Kerstin Frånberg i en insändare nyligen.

”Det är skamligt Solom – ni har förstört en skatt”

Här ska sägas att AB Solom har tagit på sig ansvaret och beklagar att ingen skötte om blommorna och Eva Berggren lovar även i ett mejl till Kerstin Frånberg att Solom ska ersätta blommorna så att blomsterrummet kan byggas upp igen.

Ökad oro i Edsberg

Förfallet i lokalen på Ribbings väg och det faktum att lokalen ”har använts av en annan utförare de senaste månaderna”, som Eva Berggren förklarar i sitt mejl, har fått rykten att uppstå bland seniorerna i Edsberg. Oron har vuxit sig allt starkare att seniorträffen i Edsberg ska stängas för gott.

Något sådant beslut har inte tagits i vård- och omsorgsnämnden, berättar Anna-Lena Johansson, men däremot stämmer det att seniorträffen måste flytta inom ett år eftersom Sollentunahem ska renovera fastigheten.

”Ingen tanke om att lägga ner”

Vård- och omsorgskontoret har kontrakt till september 2021 och har nu fått besked att det inte kommer att förlängas. Så nu gäller det att hitta en ersättningslokal i området. Det finns ingen tanke om att lägga ner seniorträffen i Edsberg, säger hon.

Anna-Lena Johansson (L). Foto: Åsa Sommarström

Huset var tidigare ett ålderdomshem, men byggdes om för några år sedan och består nu av ungdomslägenheter, bortsett från våningen högst upp som är seniorträfflokal och bottenvåningen som är en förskola specialbyggd för barn med hörselnedsättningar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24