Sollentunapartiets vice gruppledare har dömts för rattfylla. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Sollentunapolitiker körde rattfull

Sollentunapartiets Johnny Rönnberg har dömts för rattfylla men har fortsatt förtroende av paritet. På frågan om politiker borde följa svensk lag svarar han: – Det viktiga är att våra politiker är en tvärbild av vår befolkning.

  • Publicerad 17:12, 23 maj 2018

I början av året dömdes Johnny Rönnberg, vice gruppledare för Sollentunapartiet, för rattfylleri. Det var en måndag förra sommaren som han stoppades i en poliskontroll i södra Stockholm, mitt på dagen.

Vid kontrollen visade utandningsluften på en alkoholkoncentration på 0,17 milligram.

Johnny Rönnberg uppgav i förhör att han har druckit en del öl kvällen innan men att han inte har känt sig påverkad.

Hur ser du på domen i förhållande till dina politiska uppdrag?

– Jag har inte tänkt på det faktiskt, säger Johnny Rönnberg (SP)

Tycker du att det är viktigt att politiska representanter följer lagen?

– Det viktiga är att våra politiker är en tvärbild av vår befolkning.

Du tycker inte att det är problematiskt om politiker bryter mot lagen?

– Det beror på fall till fall. Det är även olagligt att gå mot röd gubbe.

Hur ser du på det här fallet?

– Jag gör ingen bedömning utan det är upp till andra i partiet att göra.

Johnny Rönnberg har tidigare informerat Sollentunapartiet om domen och enligt gruppledare Anki Elken var partiet enigt i att han hade fortsatt förtroende.

– Jag vill understryka att vi fortfarande är väldigt chockerade över det som har hänt. Vi har inte på något sätt tagit lättsamt på att Johnny berättade att han har kört bil med alkohol i blodet, säger Anki Elken (SP).

Hon berättar att de åtgärder som partiet har vidtagit med anledning av domen är att noggrant diskutera med Johnny Rönnberg om hans hälsa och alkoholvanor.

Därefter har partiet gjort bedömningen att han har fortsatt förtroende.

– Det här har inte påverkat hans politiska förehavanden. Om rätten hade gjort bedömningen att brottet var grovt hade vi fått fundera på om det var lämpligt med fortsatt engagemang.

Finns det några politiska uppdrag som Johnny Rönnberg inte skulle vara lämplig för med anledning av domen?

– Återigen, vi har inte tappat förtroendet för Johnny, och vi har valt att hantera frågan genom att se till hela bilden. Resultatet är därefter att vi har fortsatt förtroende. Vi har ingen anledning att ytterligare bestraffa Rönnberg då vi anser honom vara en värdefull och ambitiös politiker.

Tycker du att politiska representanter ska följa svensk lag?

– Tveklöst ja, det är att vara ett föredöme.

Samtidigt har ni fortsatt förtroende för Johnny Rönnberg. Var går gränsen?

– För vår del litar vi på att det här har varit en allvarlig varningssignal för Johnny. Han har lovat att det är en engångsföreteelse och vet att vi kommer att ha nolltolerans framåt. Det här är en allvarlig företeelse och inget vi tar lättsamt på, inte Johnny heller.

Johnny Rönnberg är invald i kommunfullmäktige, ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i valnämnden. Han dömdes till ett skadestånd på knappt 15 000 kronor av Södertörns tingsrätt efter att ha erkänt gärningen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna centrums uppmaning: ”Planera ditt besök”

Nyheter "Vi följer noga de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten går ut med." Från och med i går och till den 19 november uppmanas alla i Stockholm att bland annat avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum. Sollentuna centrum förklarar att man ända...fredag 30/10 16:42

Så agerar kommunledningen på de skärpta coronakraven

Nyheter Uppmanar all sin egen personal att jobba hemifrån. Kommunledningskontoret hade i förmiddags möte med samtliga partiers gruppledare för att informera om hur Sollentuna kommun agerar med anledning av de skärpta coronaråden som regionen gick ut med i...fredag 30/10 16:40