Niklas Wallin med sonen Charlie. Sollentunapappor ligger på sjätte plats i landet när det gäller uttag av pappadagar. foto: stefan källstigen Foto: Stefan Källstigen

Sollentunapappor ligger i topp

Pappor i Sollentuna ligger i topp när det gäller att ta ut föräldraledighet. Med ett uttag på 29,6 procent är Sollentuna sjätte bäst i Sverige. Men inte förrän år 2040 ser fördelningen ut att bli helt jämn mellan kvinnor och män.

  • Publicerad 19:07, 16 feb 2014

Pappornas andel av föräldraledigheten har fördubblats sedan år 2000. I genomsnitt tar männen ledigt en fjärdedel av dagarna, visar ny statistik från Försäkringskassan.

Variationen mellan olika kommuner är dock stor. I Eda, Strömstad och Årjäng ligger pappornas andel på cirka 15 procent, medan de tre toppkommunerna Krokom, Munkfors och Bjurholm alla spränger 30 procent.

Sollentuna kommer dock inte långt efter. Med en pappa-andel på 29,6 procent ligger Sollentuna på sjätte plats i landet, och efter Ekerö är andelen högst i Stockholms län.

– Det har varit lite slitigt men samtidigt väldigt roligt, säger Niklas Wallin från Viby som hänger på öppna förskolan Herrgården med sonen Charlie, 1,5.

Han har varit hemma fyra månader och har två kvar i den här omgången. Och för honom har det varit en självklarhet.

– Jag skulle absolut inte vilja vara utan det, just för anknytningen.

Efter ett par timmar på öppna förskolan väntar lunch med tillhörande siesta innan Niklas och Charlie kliver på eftermiddagspasset som brukar innehålla lite handling eller fika hos någon föräldraledig kompis.

– Det är bra att hitta rutiner för att fylla dagarna, det är bra för både barnet och en själv.

Hur kommer det sig att Sollentuna ligger högt i rankingen över pappalediga pappor?

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, lyfter fram en enda faktor som den mest signifikanta när det handlar om pappors benägenhet att vara föräldralediga: utbildningsnivå.

– Det skulle kunna vara så att utbildningsnivåerna är högre i Sollentuna. Högre inkomster leder också till att männen tar ut mer, men utbildningen är den faktor som trumfar över.

Andra slutsatser i Niklas Löfgrens analys är:

I par där mamman har högre utbildning än pappan delar de dagarna mer lika.

När föräldrapar delar lika tenderar relationen att hålla längre. Dessutom fortsätter de att leva mer jämställt efter att föräldraledigheten tagit slut.

Att dela lika är ofta mer ekonomiskt lönsamt. Skillnader i lön mellan föräldrarna upp till 5 000 kronor, och förmodligen ännu mer, äts upp av jämställdhets­bonus och skatteregler.

Även om det har hänt mycket de senaste 15 åren går utvecklingen sakta. Först år 2040 kommer uttaget delas lika mellan föräldrar, förutsatt att utvecklingen fortsätter i samma takt.

– Det är en politisk fråga hur fort man vill gå fram. Man ser tydliga direkta kopplingar till reformerna med pappamånader 1995 och 2002, men den effekten kommer att mattas av. Jämställdhetsbonusen från 2008 har ännu inte slagit igenom, men kan komma att få effekt på sikt, säger Niklas Löfgren.

Jag skulle absolut inte vilja vara utan det, just för anknytningen. Niklas Wallin, pappa till Charlie 1,5 år.

Fakta

...och fem i botten Fem i topp i länet

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Delvis fjärrundervisning på gymnasiet i nästa vecka

Nyheter Beslutet togs efter dialog med regionens smittskydd I torsdags meddelade regeringen att gymnasierna ska bedriva en kombination av fjärr- och närundervisning. Från och med i morgon, den 25 januari, är det därför delvis fjärrundervisning som gäller på...söndag 24/1 13:38

Halkolyckorna ökar – 30 procent fler benbrott

Nyheter Det här ska du tänka på innan du ger dig ut Olyckor kopplade till halka ökade under förra veckan. Det här kan du tänka på innan du ger dig ut på isiga och snöiga gator.söndag 24/1 6:15

"En prioriterad fråga"

Nyheter Thunes (M) lovar att Alliansen är fortsatt positiva Anledningen till att kommunen drog i bromsen när det gäller Norrvikens sjösportcenter under hösten i fjol var att de anbud som hade kommit in översteg budgetramen, förklarar kommunstyrelsens...lördag 23/1 9:20