– Det här priset från visar att Sollentunahem är på rätt väg. Jag är tacksam att vi har engagerade medarbetare som målmedvetet arbetar med dessa frågor, och jag hoppas att andra inom branschen kan inspireras av vårt arbete, säger Anna Mellström, vd på Sollentunahem AB.

Tävlingen Årets bästa klimatinitiativ är ny för i år och startades av branschorganisationen Sveriges Allmännytta för att lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsföretag kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling.

Minskad energianvändning

Fem priser i olika kategorier delades ut och Sollentunahem tog alltså hem kategorin energieffektivisering.

Juryn lyfter fram att Sollentunahem i ett lyckat projekt har minskat energianvändningen med 10 procent på ett år och att man ”har arbetat tillsammans med sin personal för att hitta nya metoder och arbetssätt för att minska energianvändningen”.

– De lyfter fram medarbetarnas styrkor och deras potential för att minska energianvändningen, säger Gabriella Castegren, expert på klimatfrågor på Sveriges Allmännytta.

"Stolt över att vi kan bidra"

Sollentunahem har arbetat strukturerat med bland annat prognosstyrning vilket har gett effekt och bolagets kunder kan glädjas åt att bidra till en minskad klimatpåverkan.

–Av en äldre fastighets livscykelkostnad står driftskostnaderna för cirka 50 procent. Energi- och vattenanvändning är en stor del och det är något som vi dagligen arbetar med att minska. Jag är stolt över att vi kan bidra till klimatmålen, säger Lars-Göran Andersson, drift- och servicechef på Sollentunahem.