Glada vinnare. Sollentunahems Anna Mellström (vd), Johan Stranneryd (drifttekniker), Björn Olsson (driftingenjör), Urban Olsson (elprojektledare) och sittande Lars-Göran Andersson (drift- och servicechef) och Bengt Andersson (drifttekniker).

Sollentunahem vann pris – bäst på energieffektivisering

Sollentunahem vann förstapriset i tävlingen ”De bästa Klimatinitiativen 2020” i kategorin energieffektivisering när Sveriges Allmännytta anordnade konferensen Klimat- & energikicken på tisdagen.

  • Publicerad 05:15, 26 nov 2020

– Det här priset från visar att Sollentunahem är på rätt väg. Jag är tacksam att vi har engagerade medarbetare som målmedvetet arbetar med dessa frågor, och jag hoppas att andra inom branschen kan inspireras av vårt arbete, säger Anna Mellström, vd på Sollentunahem AB.

Tävlingen Årets bästa klimatinitiativ är ny för i år och startades av branschorganisationen Sveriges Allmännytta för att lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsföretag kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling.

Minskad energianvändning

Fem priser i olika kategorier delades ut och Sollentunahem tog alltså hem kategorin energieffektivisering.

Juryn lyfter fram att Sollentunahem i ett lyckat projekt har minskat energianvändningen med 10 procent på ett år och att man ”har arbetat tillsammans med sin personal för att hitta nya metoder och arbetssätt för att minska energianvändningen”.

– De lyfter fram medarbetarnas styrkor och deras potential för att minska energianvändningen, säger Gabriella Castegren, expert på klimatfrågor på Sveriges Allmännytta.

"Stolt över att vi kan bidra"

Sollentunahem har arbetat strukturerat med bland annat prognosstyrning vilket har gett effekt och bolagets kunder kan glädjas åt att bidra till en minskad klimatpåverkan.

–Av en äldre fastighets livscykelkostnad står driftskostnaderna för cirka 50 procent. Energi- och vattenanvändning är en stor del och det är något som vi dagligen arbetar med att minska. Jag är stolt över att vi kan bidra till klimatmålen, säger Lars-Göran Andersson, drift- och servicechef på Sollentunahem.

Fossilfritt 2030 ett av målen

Tävlingen om Årets bästa klimatinitiativ är ny för i år och startades av Sveriges Allmännytta för att lyfta fram framgångsrika exempel på hur bostadsföretag kan bidra till en mer miljömässigt hållbar utveckling.

Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent.

Sollentunahem vann pris för bästa energieffektivisering, en av fem kategorier.

Priserna delades ut under konferensen Klimat- & energikicken, som i år hölls digitalt.

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisation för drygt 300 kommunala och privata bostadsföretag.

Hittills har 182 av bostadsföretagen, med sammanlagt 712 000 lägenheter, anslutit sig till Klimatinitiativet.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50