Insatt. Mostafa Alshawi, trygghets- och säkerhetsansvarig på Sollentunahem, är uppvuxen i Rosengård, ett område i Malmö som brottas med problem delvis liknande de som finns i Tureberg. Foto: Tomas Stark

Sollentunahem satsar på trygghetsvandringar

I föreningen BID Tureberg arbetar Sollentunahem och de andra fastighetsägarna i Tureberg systematiskt för att öka tryggheten. Regelbundna trygghetsvandringar är ett sätt att hålla området rent, tryggt och snyggt.

  • Publicerad 05:20, 13 nov 2021

Ut och leta brister nu!

– Ut och leta brister nu! säger Mostafa Alshawi, trygghets- och säkerhetsansvarig på Sollentunahem AB.

En stund senare traskar ett tiotal medlemmar i BID Tureberg, plus representanter från kommunen och polisen, ut från bolagets kontor på Malmvägen för dagens trygghetsvandring i Malmparken med omnejd.

Noggrann besiktning. Mostafa Alshawi på trygghetsvandring i Tureberg. Sollentunahems vd Anna Mellström dokumenterar med mobiltelefonen. Foto: Maria Isacsson

BID står för ”Boende, Integration och Dialog” och är en modell för samarbete mellan fastighetsägare, företagare och föreningar.

Enligt Sollentunahem har projektet visat sig vara mycket framgångsrikt kopplat till ökad trygghet vilket bidrar till att affärerna i området gynnas.

– Och värdet på våra och andras fastigheter ökar, säger Sollentunahems vd Anna Mellström som är ordförande i BID Tureberg.

Besiktning av utemiljön

Under trygghetsvandringen sker ett slags besiktning av utemiljön utifrån ett antal olika trygghetsaspekter, och efteråt får respektive fastighetsägare hantera sina förbättringspunkter.

– Vi vet genom forskning att samhällsproblem ofta är kopplade till platser, och i Tureberg har vi problem med brottslighet och otrygghet. Därför är BID central i vår nya trygghetsstrategi där delaktighet och systematiskt arbete är ett avgörande sätt för oss att ta vårt ansvar som fastighetsägare, säger Mostafa Alshawi.

Från Kanada och från Malmö

Modellen BID har hämtat inspiration från Kanada, där metoden utvecklades på 1970-talet.

Metoden bygger på att de involverade parterna under en viss tid gemensamt finansierar åtgärder för att förbättra situationen inom ett tydligt avgränsat geografiskt område.

I Malmömodellen, som har inspirerat BID Tureberg, står BID för ”Boende, Integration och Dialog” och föreningen är ett partnerskap mellan fastighetsägare, företag, bostadsrättsföreningar, byalag, föreningar i nära samarbete med kommunen.

Källa: Boverket/Malmö stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Vinnarna är korade i Sollentunas fototävling

Nyheter Utställning på bibblan i Tureberg startar på måndag 391 bilder av 90 personer var med i fototävlingen med fokus på Sollentuna. I fredags korades vinnaren – Ulla Koldestams bild på två påskharar.lördag 21/5 7:19

Supporterinsamling för att betala dömd klottrares jätteböter

Nyheter Djurgårdare samlar in pengar via Twitter På torsdagen dömdes en Sollentunabo för att ha målat ”DjurgårdensIF2019” på ett pendeltåg. Nu samlar Djurgårdssupportrar in pengar för att betala mannens skadestånd.fredag 20/5 15:24

Viby Basket fixar fest och protest i ett

Nyheter Manifestation i Norrviken på lördag Den 21 maj anordnar Viby Basket en manifestation på Norrvikens torg. Inbjudna är Sollentunas politiker och alla som har ett intresse och engagemang för föreningslivet och ungdomarna i Viby och...fredag 20/5 15:09