– Det är hedrande att få ta över ordförandeskapet och vi ser fram emot att driva föreningen då trygghetsfrågor ligger oss varmt om hjärtat. Att skapa trygghet för våra boende är väldigt grundläggande och viktigt för oss, säger Anna Mellström vd för Sollentunahem.

BID står för Business Improvement District och är den mest välkända termen för organiserad samverkan inom ett geografiskt avgränsat område som syftar till att öka attraktiviteten och fastighetsvärden i området. De bygger på frivilligt medlemskap och tar ofta formen av en ideell förening.

Minskad brottslighet

En viktig del av BID:s syfte är att öka områdets attraktions- och konkurrenskraft, För att nå dit krävs att området är tryggt. Minskad otrygghet och brottslighet ska leda till ökad trivsel och status, vilket i sin tur leder till ökade fastighetsvärden.

– Ända sedan vi väckte idén om att skapa en BID-samverkan i centrala Sollentuna har intresset varit stort från olika fastighetsägare i området. Det gläder mig att föreningen har kommit igång och har siktet inställt på att öka tryggheten och trivseln i centrala Sollentuna. Tillsammans kraftsamlar vi för att Tureberg ska vare rent, snyggt och säkert alla dagar året runt, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Kommun är initiativtagare till föreningen men även polisen är en viktig aktör. liksom allmännyttan och privata fastighetsägare så som Hembla.

I flera områden

Efter Turebergsområdet är målet att bilda fler BID-föreningar i andra områden i Sollentuna. Steget till att bli medlem går snabbt och intresserade välkomnas att höra av sig. Medlemmar kan vara fastighetsägare, andra näringsidkare och föreningar.

– Insatserna som ökar tryggheten kan till exempel bestå av förstärkt belysning, medvetenhet kring utformning av grönområden och gemensamma sociala aktiviteter. Att inleda dialog och samtal är självklart en viktig uppgift, exempel på det är att sätta in förebyggande insatser som samarbete med föräldragrupper, säger Anna Mellström.