”Sollentunahem är hemligare än Säpo”

Att få kontakt med någon i ledningen på Sollentunahem AB är inte det lättaste. Reza Vakili i Edsberg har försökt, och hade fullt sjå att ens lyckas tränga igenom bolagets växel.

  • Publicerad 05:08, 27 feb 2020

– Jag har bott 46 år i Sverige och aldrig förr har jag varit med om sådant hemlighetsmakeri. Jag ville göra något så enkelt som en felanmälan. När inget hände ringde jag och ville prata med vd:n, men det fick jag inte. Jag fick inte ens veta vad vd:n hette! säger Reza Vakili.

Vägrade lämna ut kontaktuppgifter

Svaret blev det samma när han bad att få tala med vd:ns assistent, förvaltningschef eller styrelseordförande. Några namn fick han inte, och än mindre några kontaktuppgifter.

– Till slut ringde jag kommunen och fick namn på styrelseordföranden och några i ledningen, men Sollentunahem vägrade lämna ut deras telefonnummer eller ens mejladress. Jag förstår inte varför det ska vara sådant hysch hysch. Sollentunahem är ju hemligare än Säpo, säger Reza Vakili.

”Ska stödja sina hyresgäster”

Enda sättet att kontakta Sollentunahem är via mejl till kundtjänst eller att ringa växelnumret som är den enda kontaktuppgiften på företagets hemsida.

– Till växeln tar det 15–20 minuter att komma fram och sedan säger de att de ska återkomma, men det gör de inte. Det är ju ett kommunalt bolag som ska stödja sina hyresgäster. Förr kunde man kontakta sin fastighetsvärd direkt. Nu går inte de heller att nå. Jag vet inte ens var de har sin lokal här i Edsberg, säger Reza Vakili.

Kopplas bort i telefonkön

”Hemligare än Säpo” är måhända en överdrift, men Lokaltidningen Mitt i måste ge Reza Vakili rätt i att det är en krävande uppgift att komma i kontakt med Sollentunahem.

På hemsidan finns som sagt endast växelnumret. Bara att beväpna sig med tålamod. Men inte ens det hjälper när Lokaltidningen Mitt i testar, för efter nära 15 minuter i telefonkö kopplas samtalet bort och en försmädligt tutande ton är allt som hörs i luren.

”Lite inkörningsproblem”

Lokaltidningen Mitt i hade sedan tidigare telefonnummer till Sollentunahems styrelseordförande Maria Stockhaus (M) och får så småningom tag på henne.

Maria Stockhaus (M) är styrelseordförande i Sollentunahem. Foto: Mitt i

Hon förklarar att Sollentunahem har gjort om så att det bara finns ”en väg in” – det vill säga ett telefonnummer att ringa – men att det har varit ”lite inkörningsproblem”.

– Ambitionen är att det ska vara mer tillgängligt och att det ska finnas ett enda nummer som man behöver kunna komma ihåg. Det ska också göra att man ska kunna flytta inom Sollentunahem och känna igen sig och få likvärdig service även om man byter område, så har det inte varit historiskt, säger Maria Stockhaus.

Vill inte uppfattas som slutna

Via styrelseordföranden får Lokaltidningen Mitt i även kontakt med Manfred Holmelin som är Sollentunahems tillförordnade vd sedan Martin Lindfors lämnade sitt jobb i oktober i fjol.

Han säger att Sollentunahem inte vill upplevas som ett slutet system och att man håller på att bygga upp kundtjänst så att det ska gå enkelt att göra en felanmälan via mejl, telefon eller sin egen inloggning på hemsidan.

Manfred Holemlin, tillförordnad vd i Sollentunahem AB. Foto: Åsa Sommarström

– Tidigare hade Sollentunahem flera kontaktvägar in. Nu finns en väg och via den ska man få sina ärenden hanterade och bli fördelad till rätt person.

Men upplevelsen är att det är hysch hysch och att ni känns hemliga.

– Det är inte bra om vi upplevs så, vi vill vara öppna och vi vill kunna ge en så bra service som möjligt. Vi jobbar på det och hoppas att det kommer att märkas nästa gång du är i kontakt med oss.

Jag blir alltid hänvisad endast till dig om jag har frågor, vad de än handlar om, varför får inte andra medarbetare prata med media?

– Det där infördes innan jag kom in och det kan vara bra att ha en vd som presskontakt som ofta kan återkoppla snabbt. Men även det kan man diskutera, att ändra det skulle dock ta lite längre tid.

Du är tillförordnad, hur går det med rekryteringen av en ny vd?

– Den processen pågår. En ny vd kommer att bli klar i vår och sedan börja sitt uppdrag vid en tid som han eller hon kommer överens med styrelsen om. Fram till dess är jag tillförordnad vd.

Kan du bli kvar, är du själv en av vd-kandidaterna?

– Eftersom rekrytering pågår kan jag inte säga något om det.

Fotnot: När Lokaltidningen Mitt i testar att ringa Säkerhetspolisen lämnar växeltelefonisten inte ut några direktnummer, men att få veta namnen på säkerhetspolischefen och biträdande säkerhetspolischefen är inga problem. ”Det finns personal hos oss som är offentliga och det är ingen hemlighet vilka de är.”

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30

Säl siktad ända inne i Edsviken

Nyheter "Var uppe i regnet och tittade på oss, bara 20 meter ut." Senast det kom rapporter om säl i Edsviken var hösten 2016 då två stycken plaskade utanför stranden vid Inverness. Nu i helgen hände det igen, och nu ända inne i närheten av Tegelhagens badplats.tisdag 27/10 12:43

Nu har norra delen av blågröna stråket öppnats

Nyheter "En av de bästa naturvårdsinsatser vi har gjort i Sollentuna." Planeringen av det blågröna stråket, parkområdet vid Väsjön, har pågått i flera år. Nu har den första etappen öppnats och gjort det enklare att promenera mellan sjön och Törnskogens naturreservat.tisdag 27/10 5:50