Sollentunaföretaget Svea Solar snart störst i Europa

Solcellsföretaget Svea Solar med huvudkontor i Rotsunda fortsätter att växa så det knakar. Inom tre år räknar man med att täcka 80 procent av befolkningen i Europa.

  • Publicerad 06:20, 26 mar 2021

– Det är tuffa tider i samhället, men fokuset på miljö har snarast ökat. I pandemin börjar många fundera kring hur vi ska agera som människor på jorden. Hållbarhet blir viktigt, och solenergi växer enormt, säger Svea Solars vd Erik Martinsson.

Svea Solar är en framgångssaga från start och företaget växte med 2 279 procent mellan 2015 och 2018. Och tillväxten fortsätter alltså.

– Vi hade tufft med minskad orderstock när solcellsbidraget togs bort i juli i fjol. Det blev ett gap innan sol-rot infördes i januari. Men nu fortsätter vi att expandera. I år kommer vi troligen att landa på 1,3 miljarder i omsättning. Den var cirka 700 miljoner i fjol, så det är nästan en dubblering.

"Nu jobbar vi globalt"

Tillväxten sker till stor del på kontinenten och målet är att inom tre år täcka 80 procent av Europa.

– Vi som bolag är snart större än hela den svenska solcellsmarknaden. Eftersom vi har målet att driva på förnybar energi så är det därför nödvändigt att expandera och när vi har tagit över Europa ska vi gå vidare, säger Erik Martinsson.

Svea Solar räknar med att nyanställa 200 medarbetare i år, varav drygt hälften i Sverige. Av dessa kommer ett 50-tal anställas på huvudkontoret i Sollentuna.

– Vi har byggt ut huvudkontoret för att klara flera länder. För bara ett r sedan fanns vi enbart i Sverige, men nu jobbar vi globalt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tureberg får bidrag för Sollentuna GP

Nyheter Sprider kommunens namn till omvärlden, anser politikerna Turebergs FK får ett bidrag på 300 000 kronor per år för perioden 2022–2025 för att arrangera Sollentuna Grand Prix på Sollentunavallen. Det har kultur- och fritidsnämnden beslutat.söndag 16/1 6:40

Misstänkt tjuv med störsändare greps med nystulet gods

Nyheter Blockerade fjärrlåset till bil på parkering i Häggviks handelsplats Tack vare vittnen kunde polisen i Sollentuna gripa en misstänkt tjuv som ska ha använt sig av störsändare på parkeringen i Häggviks handelsplats.fredag 14/1 15:33