Sollentunaföretaget Svea Solar satsar storslaget i Europa

Många företag har det tufft just nu i coronakrisen, men inte alla. Snabbväxande Svea Solar, med huvudkontor i Rotsunda, går på offensiven och köper solcellsintsallatören Solarcentury vilket betyder att man nu etablerar sig i Tyskland, Nederländerna och Belgien.

  • Publicerad 10:43, 7 apr 2020

– I Sverige har vi redan kommit väldigt långt vad gäller förnybar energi och nu hoppas vi kunna se samma utveckling även i resten av Europa, där vi redan ser en stor efterfrågan, säger Björn Lind, operativ chef och medgrundare av Svea Solar.

Erik Martinsson och Björn Lind startade Svea Solar för sex år sedan. Den tredje huvudägaren Nolan Gray, i dag marknadschef, kom in efter bara cirka ett år. Foto: Marcus Askerlöf

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om Svea Solar som har gjort succé med sin satsning på enkla solpanellösningar för att driva på utvecklingen mot hållbar el.

Växer snabbast av alla i Sverige

Företaget växte med 2 279 procent mellan 2015 och 2018 och utsågs i fjol till Årets Supergasell som Sveriges snabbast växande företag av tidningen Dagens industri.

Under 2019 initierade Svea Solar också ett samarbete med IKEA som leverantör och installatör av produkten Solstråle och i mars i år investerade Axel Johnson genom Axsol i företaget och tog en betydande minoritetspost.

Med den nationella framgången i ryggen var Svea Solar redo att ta ytterligare mark i Europa efter ett lyckat inträde i Spanien i fjol.

Vi ser detta som bara början”

Genom ett omfattande förvärv av solcellsintsallatören Solarcenturys bostadsverksamhet lägger Svea Solar Nederländerna, Belgien och Tyskland till sin Europaportfölj.

Förvärvet trädde i kraft den 1 april och Svea Solar blir därmed en av de största aktörerna på den europeiska marknaden.

– Vi ser detta som bara början på en spännande resa mot vad som ska bli ett fossilfritt Europa till 2040, säger Erik Martinson, vd och medgrundare av Svea Solar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20