MANIFESTATION. "Vad ska vi göra?" - "Rädda klimatet" skanderade över Silverdal under fredagsmorgonen då uppemot 250 elever från årskurs sex till nio intog gräsplanen. Foto: Anton Kyhlbäck

Sollentunaelever manifesterar för klimatet

Uppemot 250 elever från Futuraskolan Rådan skolstrejkade under fredagsmorgonen och höll en manifestation för klimatet.

  • Publicerad 11:43, 26 apr 2019

Olivia Redgrave och Enya Harmark från elevrådet som anordnade manifestationen.

I dag 08.45 intog eleverna från Futuraskolan gräsområdet i centrala Silverdal och höll en manifestation för att uppmärksamma klimathotet. Niondeklassarna Olivia Redgrave och Enya Harmark från elevrådet har varit drivande i frågan.

– Med Greta Thunbergs engagemang har det här blivit en allt mer aktiv fråga. Då är det viktigt att vi hjälper till och sprider den kunskapen, säger Olivia Redgrave.

Enya Harmark instämmer:

– Hotet mot klimatet kan spridas på många olika sätt. Genom familj, vänner och så genom skolan. Vi gör det här för att inspirera, säger Enya Harmark.

Uppemot 250 elever deltog under strejken.

Manifestationen är ett samarbete med skolans pedagoger och ledning. En av pedagogerna, Linn Bernsköld, säger att manifestationen blir ett tillfälle att lära sig mer om klimatet och samhället.

– Från min sida, som utbildare, när eleverna visar ett så stort engagemang för en sådan här viktig fråga så blir det naturligt att vi ska stötta det, säger Linn Bernsköld.

Talen ekade över grönområdet i centrala Silverdal.

Stina Henning, klass 6B, var en av flera som tog megafonen under manifestationen. Hon tog bland annat upp att människornas ekologiska avtryck varierar beroende på var man bor, hur klimathotet kan bekämpas och uppmanar alla att agera.

– Jag vägrar berätta för mina barnbarn att det är vårat fel, att det är vi människor som inte stoppade det vi själva har startat, sa hon, och avslutade senare:

– Vi ska tillsammans rädda vårat hem, vår jord.

Även Futuraskolan Rådan ska göra mer för klimatet.

Skolan ska bland annat sluta använda engångsartiklar, få in fler vegetariska alternativ till skolmaten, minska pappersanvändningen och göra en insamling för att kunna plantera nya träd. Olivia Redgrave och Enya Harmark säger att alla kan göra något.

– Vi är nästa generation, och det är klart att vi måste ta upp det här. Inte bara i skolan, säger Olivia Redgrave.

Även Futuraskolan har gett löften om att arbeta mer för klimatet. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30