Sollentunaborna säljer O’boy på Blocket

Det råder för tillfället O’boy-brist i hela landet och Sollentuna är inget undantag. Nu säljs chokladpulvret på Blocket för svindlande andrahandspriser. – Min lillebror var beroende förut. Om O’boyen hade tagit slut hade min mamma också köpt via Blocket för att få honom att vara tyst, garanterat. Det finns de som kommer att betala, säger en säljare som Mitt i har pratat med.

  • Publicerad 13:40, 3 sep 2018

Sverige skakas av en O’boy-kris.

På grund av ett tekniskt problem hos tillverkaren råder det i nuläget brist på det populära chokladpulvret i butiker runt om i hela Sverige.

– Förra veckan slutförde vi installationen av en ny produktionslinje för O’boy och installationsprocessen blev lite försenad. Därför har produktionen hamnat efter, säger Celin Huseby, nordisk kommunikationsdirektör på Mondelez.

På Ica Kvantum i Sollentuna gapar hyllorna tomma.

– Det är samma status som i resten av Sverige, säger Patrik Rönnelöw, butikschef.

Många har varit inne och frågat om O’boy, men när butiken får in nytt kan han inte svara på i nuläget.

– Nu har det blivit en massmedial grej, så många vet om att det är slut.

10 000 för en förpackning

I somras var det fläktarna som tog slut och som följd trissades priserna på andrahandsmarknaden upp.

Och O’boy är inget undantag.

I Stockholmsområdet finns i skrivande stund 29 annonser ute på Blocket där säljarna begär allt från 250 till hissnande 10 000 kronor för en förpackning av det bruna guldet.

I Sollentuna ligger två annonser ute: den ena för 250 kronor, den andra för blygsamma 50 kronor – men då rör det sig om enportionsförpackningar.

Mitt i har varit i kontakt med en säljare i Stockholm som vill vara anonym. Hen tar 700 kronor för en 450-grams förpackning O’boy.

– Jag såg nyheten i fredags och gick in och kollade på Blocket om det var någon som sålde, och det var det. Jag hade ett paket hemma och tänkte att jag också skulle prova, säger hen.

Förpackningen är oöppnad, till skillnad från vissa av de andra annonserna som ligger ute, och säljaren själv hävdar att hen inte ens dricker O’boy.

– Jag vet inte varför jag hade den hemma.

Annonsen har nu legat ute i ett drygt dygn men ännu är O’boyen inte såld.

De flesta som har hört av sig är journalister, men även andra privatpersoner som vill ge sig in i chokladpulverkrängarbranschen och kollar av hur intresset egentligen ser ut.

”Lillebror var beroende”

I samband med försäljningen av fläktar blåste debatten upp om huruvida det är moraliskt försvarbart eller ej att trissa upp priser på andrahandsmarknaden, men säljaren Mitt i har pratat med menar att det mest är en kul grej.

– Jag vill mest se om det funkar. Sen om det är moraliskt eller ej har jag inte riktigt reflekterat över. Men ringer någon och vill köpa den så säljer jag ju, såklart.

En väsentlig skillnad mellan fläktar och chokladdryck är att det ena är mer livsnödvändigt än det andra, även om säljaren vittnar om att O’boy-beroende i allra högsta grad existerar.

– Min lillebror var beroende förut. Om O’boyen hade tagit slut hade min mamma också köpt via Blocket för att få honom att vara tyst, garanterat. Det finns de som kommer att betala.

Snart är krisen över

Blocketförsäljarna får dock skynda sig att göra affärer. Celin Huseby på Mondelez har nämligen lugnande besked.

– Vi har kommit igång med produktionen igen och fyller på vårt lager. Jag vågar inte lova att det kommer finnas i butik redan denna vecka men det borde inte ta lång tid innan krisen är över, säger hon.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Förslaget: Låt kameror på bussar bötfälla bilister

Nyheter Framkomligheten för bussar i staden måste bli bättre. För att nå dit vill regionen sätta kameror på bussar som kan plåta bilister som bryter mot trafikregler. Boten kommer sedan på posten. "Många...lördag 5/12 15:15

Snön i Väsjöbacken dröjer – inga minusgrader i sikte

Nyheter Mildvädret ett värre hot mot slalomsäsongen än coronan Förra säsongen var den första sedan Olle Carlsson började jobba med Väsjöbacken för 33 år sedan som backen inte kunde öppnas alls. Nu hoppas snömakaren innerligt på bättre lycka, och väntar otåligt...lördag 5/12 7:00