Lokalprofil. Linn Wågberg har sedan i mars förmedlat kontakt mellan personer som behöver hjälp och personer som vill hjälpa till under krisen. Foto: Leif Oldenburg/Atelje Photos4U (kollage)

Sollentunabor hjälper varandra under corona

Ett halvår har gått sedan coronavirusets spridning startade. Administratör för gruppen "Coronahjälpen i Sollentuna", Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.

  • Publicerad 08:30, 12 aug 2020

För fem månader sedan startades en hjälpgrupp på Facebook. Gruppen heter "Coronahjälpen i Sollentuna" och förmedlar kontakt mellan personer som behöver hjälp, och personer som vill hjälpa andra under pandemin.

Sollentunabon och administratören Linn Wågberg berättar att det har gått bra.

– När jag startade var det tidigt efter sportlovet, och man märkte att det inte fanns tillräckligt med krisberedskap, säger hon till SollentunaDirekt, och tillägger:

– Det visade sig att det fanns ett akut behov av hjälp och då startade vi gruppen. Jag har varit noga med att det bara är frivillig hjälp som ska efterlysas och erbjudas. När det kommer till samhällsinformation om corona har vi hänvisat till Folkhälsomyndigheten.

”Hjälp är på väg!” och ”Hjälp behövs”, lyder rubrikerna i gruppen som i april fick ta emot ett pris för sitt arbete av Kristdemokraternas lokala förening. ”Situationen avhjälpt” uppdateras inläggen med när uppdraget är slutfört.

De flesta har kunnat få hjälp, och många har ringt till Linns kontaktnummer utanför Facebook.

– Det var någon stackare som kom hem från intensiven vid midsommar, och behövde hjälp med att handla på midsommarafton. Jag efterlyste då hjälp, och det tog inte mer än fem minuter innan det var någon som erbjöd sig.

Gruppen ska finnas kvar

För närvarande har gruppen 1 600 medlemmar. Wågberg berättar att det har varit personer så unga som 18 år gamla som har hjälpt grannar och skjutsat äldre.

Ett vanligt fall är att personer i riskgruppen behöver hjälp med att handla mat. Trots initiativ från lokala handlare och kommunen har vissa fallit mellan stolarna. Och där har gruppen kunnat hjälpa till.

– Vi fortsätter under hösten. Responsen har varit väldigt fin. Vi mår ju bättre av att få hjälpa varandra. Det lindrar den egna oron och vi kommer närmare varandra som medmänniskor, säger hon.

Ännu är det oklart hur länge isoleringen fortsätter till följd av viruset.

Wågberg tror att gruppen kommer behövas även tiden efter pandemin.

– Jag har sagt att vi får byta namn på gruppen då. Det är inte så att vi inte behöver hjälp när vi inte har corona. Vi i storstadsregioner kan bli bättre på att hjälpa våra grannar.

Man hade över 50 kilo knark i sin lägenhet i Helenelund

Nyheter En Helenelundsbo i 20-årsåldern misstänks ha bedrivit en omfattande narkotikaförsäljning, med sin lägenhet i Helenelund som bas. När polisen slog till fann man över 50 kilo amfetamin och mannen...torsdag 1/10 5:10

Skadegörelse slår hårt mot företagarna i Edsberg

Nyheter Rutor krossas i centrum I förra veckan krossades rutan till Edbergssalongen, och det är långt ifrån första gången näringsidkare i Edsbergs centrum drabbas av vandalisering. – Vi måste få bort de kriminella och gängen, säger...onsdag 30/9 12:56