Sollentunabonden: ”Som en droppe på åkern”

Regeringen har presenterat ett krispaket på 1,2 miljarder kronor för landets lantbrukare. Anders Ström på Bögs gård gläds åt alla bidrag, men menar att krispaket inte gör någon större skillnad.

  • Publicerad 18:20, 30 jul 2018

Under måndagseftermiddagen presenterade regeringen ett krispaket för landets lantbrukare. 1,2 miljarder kronor kommer att fördelas till svenska bönder under 2018 och 2019.

– Det här är ett unikt och exceptionellt stort krispaket för det svenska jordbruket, säger Isabella Lövin (MP) till Aftonbladet.

Krisplanen presenterades på en presskonferens där landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) närvarade.

– Vi har räknat med 375 kronor per vuxet djur i stöd. Vi har satt ett takbelopp per gård på 150 000 kronor. En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd. Förstärkningen i likvida medel ska göra att lantbrukarna kan förhindra utslaktning av djur, sa Sven-Erik Bucht (S) under presskonferensen, skriver Aftonbladet.

”Som en droppe på åkern”

Anders Ström på Bögs gård i Sollentuna säger att alla bidrag välkomnas, men att regeringens krispaket inte kommer göra någon större skillnad.

– Det är lite som en droppe på åkern. Du får inte ens en rundbal för 375 kronor och det går en rundbal per vuxet djur, säger Anders Ström.

Anders räknar att kostnaden per rundbal ligger på ungefär 1000 kronor och att en normal mjölkgård är i behov av 500 balar.

– Så det blir ett bidrag på 60 000 kronor av 500 000 kronor. Men det är ju en hjälp på vägen, det sticker jag inte under stol med, säger Anders Ström.

Bara vädergudarna som kan hjälpa

På presskonferensen sa regeringen även att svenska bönder kommer att få importera grovfoder till sina djur och att krispaketet ska ge lantbrukarna stöd till att köpa in foder.

– Vi behöver foder, men vi kan inte importera massa konstiga grässorter som vi inte ska ha här i Sverige. Det krävs nästan att någon organisation sköter det där. Som enskild lantbrukare känns det långt borta att hitta en importör som ska importera till mig, säger Anders Ström.

Enligt Anders är det främst vädergudarna som kan hjälpa i den allvarliga kris som råder på Bögs gård och andra gårdar runt om i landet.

– Det måste börja regna nu, det är bråttom så det visslar om det, säger Anders Ström.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

S vill engagera de unga för att öka tryggheten

Nyheter "Pratar samma språk som ungdomarna de möter, skapar förtroende" Sollentuna bör göra som Nacka kommun och införa konceptet Polarna där ungdomar trygghetsvandrar tillsammans med kommunens fältteam. Det tycker oppositionsrådet Joakim Jonsson (S).onsdag 27/1 5:40

De ska se till att butikerna följer pandemilagen

Nyheter Mitt i tar rygg på trängselinspektörerna Max 20 kunder i butiken och handsprit i entrén. I Barkarby outlet följs den nya pandemilagen till punkt och pricka, kan länsstyrelsens inspektörer konstatera. "Butikerna vill göra rätt", säger...tisdag 26/1 11:40

Kommunen anordnar digitalt möte om trygghet

Nyheter Anmäl dig i dag om du vill vara med på mötet på torsdag På grund av coronapandemin fungerar inte fysiska informationsmöten just nu, men digitalt går så klart bra. På torsdag anordnar kommunledningen ett första sådant informationsmöte online, och då är det...tisdag 26/1 5:40