Det var i slutet av juni i fjol som mannen från Sollentuna ringde till sjukhuset för att få ta del av sin sjukvårdsjournal, och specifikt ett svar som den endokrinologiska mottagningen hade lämnat på en remiss.

Svaret fanns inte tillgängligt via webbplatsen 1177.se så mannen var tvungen att vända sig till Karolinska, men det hjälpte inte.

Telefonisten hänvisade till mottagningens telefontider, klockan 08.00–10.00. Mannen förklarade att han redan hade försökt nå mottagningen den tiden men bara mötts av ett automatiskt telefonmeddelande som meddelade att de ”inte kunde ta fler samtal denna dag”.

Samma meddelande

Då svarade telefonisten att Karolinska inte kunde hjälpa till med ärendet och att mannen fick försöka igen en annan dag.

Mannen bad att få tala med någon annan som kunde ta hand om hans begäran om att ta del av sin journal. Omöjligt, svarade telefonisten som åter hänvisade till att ringa på nytt nästkommande dag.

Det gjorde mannen, både dagen därpå och dagen efter det, men varje gång möttes han av samma automatiska meddelande som sa att mottagningen inte kunde ta emot fler samtal den dagen.

JO kritiserar brister

Efter det gjorde mannen en anmälan till JO och nu, nästan ett år senare, har beslutet kommit. ”Under tre vardagar kunde han alltså inte nå Karolinska Universitetssjukhuset för att framställa en begäran om att få ta del av sin patientjournal”, konstaterar JO.

I beslutet skriver JO att "jag har inga synpunkter på att en myndighet bestämmer särskilda telefontider. Däremot ligger det i sakens natur att det måste vara praktiskt möjligt att nå myndigheten under den bestämda tiden, till exempel för den som önskar att ta del av en allmän handling".

Därför riktar JO kritik mot sjukhuset för "brister i tillgängligheten för att kunna hantera framställningar om att ta del av allmänna handlingar m.m”.