Migrationsverket i Sundbyberg. Så här såg det ut i våras då många ukrainska flyktingar köade. Foto: Alexander Kuronen

Sollentuna tar emot 65 skyddsbehövande från Ukraina

I dag presenterade Migrationsverket förslag på hur många skyddsbehövande från Ukraina som varje kommun ska ordna boende åt i år. För Sollentunas del handlar det om 65 personer, vilket är färre än de flesta andra kommuner i länet.

  • Publicerad 15:58, 17 jun 2022

För samtliga kommuner i landet innebär förslaget en sänkning jämfört med de fördelningstal Migrationsverket presenterade i april. Anledningen är att Migrationsverket skrivit ned huvudscenariot för hur många från Ukraina som kommer att söka skydd i Sverige i år.

– Vi bedömer att 23 500 personer behöver hjälp av kommunerna med att ordna boende. Av de övriga bedöms de flesta ordna eget boende. Ett mindre antal skyddsbehövande med behov av vårdboende kommer Migrationsverket att behålla boendeansvaret för även efter 1 juli, säger Magnus Önnestig, direktör Migrationsverkets nationella operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Kan komma fler

I nästa vecka, den 22 juni, väntas riksdag och regering ta beslut om det regelverk som är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Efter det fastställer Migrationsverket siffrorna.

Samtidig förklarar Migrationsverket att ingen vet hur kriget i Ukraina kommer att utvecklas och därmed hur många som kommer att fly landet. Om det skulle visa sig att det kommer fler skyddsbehövande från Ukraina än Migrationsverket räknat med kan myndigheten inkomma med en hemställan till regeringen om att de ökar det nationella fördelningstalet.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här är nya färgerna som ska symbolisera Sollentuna

Nyheter Kommunens logga uppdateras Hej då ordet "kommun" och hej till enfärgat. Nu har Sollentuna kommun fått en ny logotyp och grafisk profil.söndag 26/6 8:40

Sollentuna är bi-vänligaste i Sverige

Nyheter Behåller förstaplatsen i Naturskyddsföreningens kartläggning Sollentuna kommun hamnar på förstaplatsen 2022, precis som i fjol, i Naturskyddsföreningens årliga kartläggning över kommunernas arbete med att gynna bin och andra pollinatörer.fredag 24/6 6:40