Sollentuna tappar i Lärarförbundets rankning

Förra året tog Sollentuna ett glädjeskutt uppåt i Lärarförbundets årliga skolrankning – men i år faller man tillbaka igen. Sollentuna hamnar på plats 132 av 290 kommuner, och det är resurstilldelningen och lärartätheten som drar ner kommunens resultat.

  • Publicerad 14:13, 24 nov 2021

45,5 miljoner är en ökning av anslagen till skolorna.

Lärarförbundets rankning har tio olika kategorier och Sollentuna hamnar högt när det gäller meritvärde i årskurs 9 (plats 11) och lärarlöner (13).

Betydligt sämre placerar sig Sollentuna i kategorierna lärartäthet (261) och resurstilldelning (273), och även kommunen som huvudman där kommunen rasar från plats 82 till plats 250.

– Styret prioriterar helt enkelt inte skolan och kommunen anses faktiskt vara en av Sveriges sämsta huvudmän, säger oppositionsrådet Anton Lindgren (S).

Henrik Thureson (L), 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden, håller inte alls med och kallar Lindgrens kommentar för ”ett slag i luften”.

– Vi har byggt flera nya skolor de senaste åren och satsar verkligen på skolan, säger han.

Har egna mål

När det gäller resurstilldelningen så har kommunerna i Stockholm lättare att bedriva en effektiv skola, vilket gör att kommunerna i glesbygd naturligt hamnar högre, enligt Henrik Thureson.

– Dessutom är vi en välskött skolkommun som planerar långsiktigt så att vi kan ha fulla klasser och fulla grupper. Det är inte så att skolan är bättre ju mer man betalar för den.

Henrik Thureson förklarar att Sollentuna kommun har sina egna mål och sin egen utgångspunkt för kvalitet i skolan.

– Men vi tittar gärna på vad olika externa aktörer har för synpunkter, och jag är glad för att vi rankas högt på meritvärde i årskurs 9, andel godkända elever, fullföljd gymnasieutbildning och lärarlöner.

"Som inflationen"

Anton Lindgren vidhåller dock att Sollentunas försämrade placering på rankningen har sin grund i att majoriteten satsar för lite på skolan.

– Budgeten för 2021 bygger på löneökningar med 0,5 procent. Det är ju en fantasikalkyl, i verkligheten motsvarar det en nedskärning med många miljoner, säger han.

Henrik Thureson berättar att majoriteten satsar 85,5 miljoner kronor i budgeten för 2022, vilket motsvarar 4,1 procent.

– 40 miljoner är för att det beräknas bli fler elever i Sollentuna men 45,5 miljoner är en ökning av anslagen till skolorna som verksamheterna prioriterar dit de gör mest nytta, säger han.

Då 40 av de 85,5 miljonerna beror på att elevantalet ökar tycker inte Anton Lindgren att det kan kallas en satsning.

– Nej, själva ökningen är ju 2,1 procent. Det är väl ungefär som inflationen. Och det efter ett år då det var stora nedskärningar, säger han.

Årets rankning den sista

Årets bästa skolkommun genomfördes i år för sista gången. Lärarförbundet lägger ned rankningen efter 20 år. Skälet är att man inte längre ser någon mening i att fortsätta utse Bästa skolkommun i en liga där hela systemet brister.

– Vi har nått en gräns. Ekonomin för skolorna ser allt sämre ut och likvärdigheten fortsätter att minska. Staten måste kliva in och ta över ansvaret, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Ner och upp, upp och ner

Lärarförbundet har utsett Sveriges bästa skolkommun i 20 år för att sätta fokus på kommunernas viktiga roll som skolans huvudmän.

Undersökningen är den största i sitt slag, men läggs nu ner.

Till grund för rankningen ligger tio kriterier som Lärarförbundet bedömer som viktiga för att mäta skolans arbetsförutsättningar och resultat.

2018 hamnade Sollentuna på plats 45 av 290 kommuner. Till 2019 ändrades rankningen en aning, enligt Lärarförbundet för att göra den mer rättvis, och Sollentuna rasade till plats 166.

2020 återhämtade sig Sollentuna och intog plats 109, men 2021 tappar kommunen igen och hamnar på plats 132.

Bäst i Stockholms län placerade sig Salem (plats 46 i riket), Sollentuna hamnade på plats 7 av länets 26 kommuner.

Visa merVisa mindre

Både styrkor och svagheter

Sollentunas placering på rankningen 2021 (placeringen 2020 inom parantes).

Totalt: Plats 132 (109) av 290 kommuner.

Resurser till undervisning: 273 (283).

Lärartäthet: 261 (270).

Utbildade lärare: 126 (165).

Friska lärare: 154 (133).

Lärarlöner: 13 (7).

Kommunen som huvudman: 250 (82).

Andel barn i förskola: 90 (86).

Meritvärde årskurs 9: 11 (11).

Andel godkända elever: 35 (52).

Fullföljd gymnasieutbildning: 84 (169).

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Fyra julmarknader i Sollentuna 2021

Nyheter Helgen 4–5 december är den stora julmarknadshelgen I fjol ställdes julmarknaderna in på grund av pandemin, helt eller delvis, men i år är de tillbaka på bred front.söndag 28/11 11:00

Flera äldre i Sollentuna har fått rätt mot kommunen

Nyheter Andra bedömningar i högre instans Sollentuna har fått bakläxa i förvaltningsrätten flera gånger under hösten i år.lördag 27/11 6:15