Sollentunas företagare, bland annat här i centrum, har det tufft nu. Men även före corona hade företagsklimatet försämrats tre år i rad. Foto: Tomas Stark

Sollentuna tappar i årlig företagarundersökning

Företagarna i Sollentuna ger sammantaget omdömet 3,80 på en skala 1–6 när de bedömer kommunens företagsklimat i Svenskt Näringslivs årliga undersökning och rankning av Sveriges alla kommuner ur ett företagarperspektiv. Ett relativt bra resultat – men samtidigt en försämring för tredje året i rad.

  • Publicerad 10:07, 27 maj 2020

– I det sammanfattande omdömet ser vi att företagarna upplever att det generella företagsklimatet i Sollentuna är alltjämt gott, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Erja Lempinen

Svenskt Näringsliv undersöker varje år det lokala företagsklimatet och rankar alla kommuner utifrån det.

Rankingen, som offentliggörs i sin helhet i september, baseras bland annat på enkätsvar från företagare i varje kommun där de får ge sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service och tillämpningen av lagar och regler i kommunen.

Tappar för tredje året i rad

Redan nu presenteras enkätsvaren från kommunerna, och Sollentuna fick alltså 3,80 i det sammanfattande omdömet av företagsklimatet.

Resultatet de senaste åren har varit 4,01 (2017) följt av 3,90 (2018) och 3,83 (2019).

– Det är illavarslande att företagarnas omdöme om Sollentuna sjunker för tredje året i rad. Var femte företagare har dessutom övervägt att lämna Sollentuna för en mer företagsvänlig kommun, det kan vi inte vara nöjda med, säger Joakim Jonsson (S) oppositionsråd i Sollentuna kommun.

Joakim Jonsson (S), oppositionsråd. Foto: Socialdemokraterna i Sollentuna.

Bättre upphandlingar

Hyfsat nöjd är emellertid Henrik Thunes, inte minst med att kommunen har gjort ett rejält lyft i kategorin Upphandling.

– Det är glädjande och ett resultat av vårt förbättringsarbete kring upphandlingsprocesser. En större andel är också mer positiva till kommunens service och bemötande och tillgång till relevant arbetskraft, något som under lång tid varit en huvudfråga för företagarna, säger han.

Brottslighet prio ett

På minussidan finns kategorin Råd och vägledning vid tillståndsansökan och tillsyn, och framför allt Brottslighet som är en ny ingrediens i Svenskt Näringslivs undersökning.

Hela 61 procent av de tillfrågade företagarna tycker att minskad brottslighet och ökad trygghet är områden som ska prioriteras för att förbättra företagsklimatet i Sollentuna.

Även fler bostäder en viktig fråga

Näst viktigaste området enligt företagarna är Bättre dialog mellan kommunen och företagen, som 37 procent tycker är viktigt att prioritera. På tredje plats hamnar Fler bostäder med 32 procent.

– För att skapa ett starkare samhälle behöver Sollentuna ett konkurrenskraftigt näringsliv. Att tryggheten ökar och bostäderna blir fler skulle gynna både Sollentunaborna och våra lokala företagare, säger Joakim Jonsson.

Enkät gjord före covid-19

Värt att notera är att enkäten med företagarna genomfördes före coronapandemins utbrott.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bristande brandskydd på grundskola

Nyheter Måste åtgärdas senast till lucia i år Brandkåren Attunda gjorde i höstas ett tillsynsbesök på Stockholm International Academy Häggvik och fann flera brister i brandskyddet. Nu ska skolan rätta till bristerna.torsdag 2/12 6:40

Kvinna åtalas – bar rakblad som vapen

Nyheter Misstänks för brott mot knivlagen En kvinna från Tureberg åtalas för brott mot knivlagen. Det var i slutet av oktober som hon greps på allmän plats, närmare bestämt i Malmparken. Hon hade ett rakblad på sig trots att det inte var...torsdag 2/12 5:20