Just nu är det tufft för företagarna i Sollentuna centrum. De flesta är dock hyfsat nöjda med kommunens myndighetsutövning. Foto: Stefan Källstigen

Sollentuna studsar tillbaka i SKR:s företagarundersökning

Efter att ha tappat två år i rad bryter Sollentuna trenden och noterar en liten höjning i undersökningen där SKR mäter hur nöjda företagarna är med den kommunala myndighetsutövningen. Sollentunas sammantagna NKI-värde (Nöjd-Kund-Index) för 2019 är 70, jämfört med 69 året innan.

  • Publicerad 05:14, 28 apr 2020

– När företagarna bedömer kommunens bemötande och service på olika myndighetsområden får vi ett högre betyg än tidigare, vilket är positivt. Samtidigt får vi sämre betyg i hantering av markupplåtelser. På det området har ett  förändringsarbete inletts som jag hoppas kommer att svara upp bättre mot företagens behov framöver, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, till kommunens hemsida.

Varje år numera gör SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, och Stockholm Business Alliance en undersökning av NKI i Sveriges kommuner. Det handlar om hur företagare upplever myndighetsutövningen kopplad till sex parametrar: Information, tillgänglighet, kompetens, bemötande, rättssäkerhet och effektivitet.

Lågt betyg för markupplåtelse

Olika myndighetsområden mäts utifrån dessa parametrar och får varsitt NKI-värde. De är Brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljöskydd, livsmedelstillstånd och serveringstillstånd.

Nu har undersökningen för 2019 presenterats och Sollentuna fick höga värden för myndighetsområdena brandskydd (82) och livsmedelskontroll (74), men lägre när det gäller bygglov (62) och framför allt markupplåtelse (56).

Rutinerna kring markupplåtelse har haft en rad brister. Kommunens kontaktcenter, som tagit över uppgiften i slutet av 2019, jobbar nu enligt nya rutiner.

Sollentuna under snittet

Sammantaget fick Sollentuna alltså NKI-värdet 70. Det bedöms som högt av SKR, men det är under snittet i landet som ligger på 73, och av 173 kommuner i undersökningen placerar sig Sollentuna på delad 133:e plats.

Av de 26 kommunerna i Stockholms län är Sollentuna på delad 20:e plats.

Och av de 62 kommuner som har mer än 40 000 invånare landar Sollentuna på delad 53:e plats.

Fakta

Sollentunas sex senaste sammanlagda NKI-index

2012: 71

2014: 70

2016: 70

2017: 67

2018: 69

2019: 70

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30