
Tre av Sollentuna kommuns fritidsgårdar läggs ner. Foto: Mostphotos
Sollentuna stänger fritidsgårdar – endast tre egna blir kvar
Sollentuna kommun har länge haft sex fritidsgårdar i egen regi, men nu ska bara tre finnas kvar. Syftet uppges vara att ”stärka upp gårdarna och koncentrera resurserna till några prioriterade områden för att säkerställa att fritidsgårdarna bedrivs med god kvalitet.”
- Nyheter
- Publicerad 11:45, 15 jun 2020
– Vi har sett att antalet besökare på vissa av kommunens fritidsgårdar varit få. Därför är förslaget att koncentrera tre fritidsgårdar till Edsberg, Tureberg och Rotebro bra. Det ger fritidsgårdarna bättre resurser som bidrar till bättre kvalité i verksamheterna, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Tre områden prioriteras
De områden som prioriteras när kommunens sex fritidsgårdar ska bli tre är alltså Tureberg, Edsberg och Rotebro.
Det bygger enligt kultur- och fritidskontoret på målgruppens behov, besöksantal på kommunens befintliga fritidsgårdar, och en analys av kommunens befolkningsstruktur.
Ny gård på Malmvägen i höst
I Tureberg stängdes fritidsgården Northside på Malmvägen våren 2019 efter larm om allvarliga missförhållanden.
”Gatans lag gällde”: Machokultur, våld, hot och sextrakasserier
Beslut om att öppna en ny fritidsgård i ny en ny lokal, på Malmvägen 10, togs i februari och den ska enligt planerna öppna efter sommaren.
Tre stängs helt
Även fritidsgårdarna som i dag finns i Edsberg och Rotebro kommer att flytta till nya lokaler i samma område, medan de som finns i Kärrdal, Helenelund och Häggvik stängs.
Personal från de tidigare sex gårdarna förstärker de tre nya gårdarna och de mobila fritidsgårdarna ska fungera som ett viktigt komplement till fritidsgårdarna.
Kultur- och fritidskontoret har haft i uppdrag att ”se över fritidsgårdarnas verksamhet kopplat till kvalitet och förutsättningar för verksamheten” under hösten 2019.
Högre bemanning
Nu har rapporten presenterats och enligt den behöver nuvarande fritidsgårdsorganisation ”anpassas efter förändrade förutsättningar”, och i förra veckan tog kultur- och fritidsnämnden beslut om en organisationsförändring som ska möjliggöra kvalitativ fritidsgårdsverksamhet med högre bemanning och längre öppettider.
Meningen är att en ökad personaltäthet ska resultera i en mer planerad och kvalitativ verksamhet och även skapa större möjligheter att ha ett proaktivt trygghetsarbete inom verksamheten.