Tre av Sollentuna kommuns fritidsgårdar läggs ner. Foto: Mostphotos

Sollentuna stänger fritidsgårdar – endast tre egna blir kvar

Sollentuna kommun har länge haft sex fritidsgårdar i egen regi, men nu ska bara tre finnas kvar. Syftet uppges vara att ”stärka upp gårdarna och koncentrera resurserna till några prioriterade områden för att säkerställa att fritidsgårdarna bedrivs med god kvalitet.”

  • Publicerad 11:45, 15 jun 2020

– Vi har sett att antalet besökare på vissa av kommunens fritidsgårdar varit få. Därför är förslaget att koncentrera tre fritidsgårdar till Edsberg, Tureberg och Rotebro bra. Det ger fritidsgårdarna bättre resurser som bidrar till bättre kvalité i verksamheterna, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tre områden prioriteras

De områden som prioriteras när kommunens sex fritidsgårdar ska bli tre är alltså Tureberg, Edsberg och Rotebro.

Det bygger enligt kultur- och fritidskontoret på målgruppens behov, besöksantal på kommunens befintliga fritidsgårdar, och en analys av kommunens befolkningsstruktur.

Ny gård på Malmvägen i höst

I Tureberg stängdes fritidsgården Northside på Malmvägen våren 2019 efter larm om allvarliga missförhållanden.

”Gatans lag gällde”: Machokultur, våld, hot och sextrakasserier

Beslut om att öppna en ny fritidsgård i ny en ny lokal, på Malmvägen 10, togs i februari och den ska enligt planerna öppna efter sommaren.

Tre stängs helt

Även fritidsgårdarna som i dag finns i Edsberg och Rotebro kommer att flytta till nya lokaler i samma område, medan de som finns i Kärrdal, Helenelund och Häggvik stängs.

Personal från de tidigare sex gårdarna förstärker de tre nya gårdarna och de mobila fritidsgårdarna ska fungera som ett viktigt komplement till fritidsgårdarna.

Kultur- och fritidskontoret har haft i uppdrag att ”se över fritidsgårdarnas verksamhet kopplat till kvalitet och förutsättningar för verksamheten” under hösten 2019.

Högre bemanning

Nu har rapporten presenterats och enligt den behöver nuvarande fritidsgårdsorganisation ”anpassas efter förändrade förutsättningar”, och i förra veckan tog kultur- och fritidsnämnden beslut om en organisationsförändring som ska möjliggöra kvalitativ fritidsgårdsverksamhet med högre bemanning och längre öppettider.

Meningen är att en ökad personaltäthet ska resultera i en mer planerad och kvalitativ verksamhet och även skapa större möjligheter att ha ett proaktivt trygghetsarbete inom verksamheten.

Fakta

Sollentunas fritidsgårdar

Tidigare fanns sex kommunala fritidsgårdar.

Gillet, vid Gillboskolan i Rotebro.

Kärrdalsgården, på Lomvägen i Kärrdal.

Lunden, vid Helenelundsskolan.

Qben, i Häggviksskolans lokaler.

Ringen, Edsbergs torg.

Northside, på Malmvägen i Tureberg.

Northside stängdes för över ett år sedan men en ny fritidsgård ska öppna på Malmvägen i höst. Även Rotebro och Edsberg ska ha fritidsgårdar, i nya lokaler, medan de i Helenelund, Kärrdal och Häggvik stänger utan att ersättas.

Utöver de kommunala fritidsgårdarna bedrivs två fristående fritidsgårdar – V-café i Viby och Överby hästsportförening – med stöd och tillsyn från kultur- och fritidsnämnden.

Dessutom finns fyra mobila fritidsledare med bas i Malenelund, en byggnad i Edsbergsparken, som rör sig över hela kommunen.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30