Tre av Sollentuna kommuns fritidsgårdar läggs ner. Foto: Mostphotos

Sollentuna stänger fritidsgårdar – endast tre egna blir kvar

Sollentuna kommun har länge haft sex fritidsgårdar i egen regi, men nu ska bara tre finnas kvar. Syftet uppges vara att ”stärka upp gårdarna och koncentrera resurserna till några prioriterade områden för att säkerställa att fritidsgårdarna bedrivs med god kvalitet.”

  • Publicerad 11:45, 15 jun 2020

– Vi har sett att antalet besökare på vissa av kommunens fritidsgårdar varit få. Därför är förslaget att koncentrera tre fritidsgårdar till Edsberg, Tureberg och Rotebro bra. Det ger fritidsgårdarna bättre resurser som bidrar till bättre kvalité i verksamheterna, säger Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Tre områden prioriteras

De områden som prioriteras när kommunens sex fritidsgårdar ska bli tre är alltså Tureberg, Edsberg och Rotebro.

Det bygger enligt kultur- och fritidskontoret på målgruppens behov, besöksantal på kommunens befintliga fritidsgårdar, och en analys av kommunens befolkningsstruktur.

Ny gård på Malmvägen i höst

I Tureberg stängdes fritidsgården Northside på Malmvägen våren 2019 efter larm om allvarliga missförhållanden.

”Gatans lag gällde”: Machokultur, våld, hot och sextrakasserier

Beslut om att öppna en ny fritidsgård i ny en ny lokal, på Malmvägen 10, togs i februari och den ska enligt planerna öppna efter sommaren.

Tre stängs helt

Även fritidsgårdarna som i dag finns i Edsberg och Rotebro kommer att flytta till nya lokaler i samma område, medan de som finns i Kärrdal, Helenelund och Häggvik stängs.

Personal från de tidigare sex gårdarna förstärker de tre nya gårdarna och de mobila fritidsgårdarna ska fungera som ett viktigt komplement till fritidsgårdarna.

Kultur- och fritidskontoret har haft i uppdrag att ”se över fritidsgårdarnas verksamhet kopplat till kvalitet och förutsättningar för verksamheten” under hösten 2019.

Högre bemanning

Nu har rapporten presenterats och enligt den behöver nuvarande fritidsgårdsorganisation ”anpassas efter förändrade förutsättningar”, och i förra veckan tog kultur- och fritidsnämnden beslut om en organisationsförändring som ska möjliggöra kvalitativ fritidsgårdsverksamhet med högre bemanning och längre öppettider.

Meningen är att en ökad personaltäthet ska resultera i en mer planerad och kvalitativ verksamhet och även skapa större möjligheter att ha ett proaktivt trygghetsarbete inom verksamheten.

Fakta

Sollentunas fritidsgårdar

Tidigare fanns sex kommunala fritidsgårdar.

Gillet, vid Gillboskolan i Rotebro.

Kärrdalsgården, på Lomvägen i Kärrdal.

Lunden, vid Helenelundsskolan.

Qben, i Häggviksskolans lokaler.

Ringen, Edsbergs torg.

Northside, på Malmvägen i Tureberg.

Northside stängdes för över ett år sedan men en ny fritidsgård ska öppna på Malmvägen i höst. Även Rotebro och Edsberg ska ha fritidsgårdar, i nya lokaler, medan de i Helenelund, Kärrdal och Häggvik stänger utan att ersättas.

Utöver de kommunala fritidsgårdarna bedrivs två fristående fritidsgårdar – V-café i Viby och Överby hästsportförening – med stöd och tillsyn från kultur- och fritidsnämnden.

Dessutom finns fyra mobila fritidsledare med bas i Malenelund, en byggnad i Edsbergsparken, som rör sig över hela kommunen.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24