Vid vissa stationer rusar tågen förbi om SL:s Skip-stop-förslag antas. Foto: Ulrika Lind

Sollentuna säger nej till ”skip-stop”

Alla pendeltåg ska stanna på alla stationer i Sollentuna. Det menar kommunen som nu protesterar högljutt mot SL:s ”skip-stop”-förslag.

  • Publicerad 11:09, 7 sep 2015

Lokaltidnigen Mitt i har tidigare berättat om SL:s två förslag för hur pendeltågstrafiken på Märstalinjen kan förändras i samband med Citybanans öppnande 2017.

Det ena alternativet, som kallas ”jämn trafik”, går ut på att resurserna fördelas jämt över alla stationer längs med linjen. ”Skip-stop”-alternativet innebär däremot att vissa tåg hoppar över några av de mindre stationerna – för att de andra ska få en kortare restid in till Stockholms central.

I Sollentuna skulle Rotebro, Norrviken och Häggvik drabbas.

Nu har Sollentuna kommun lämnat sin syn på saken. I ett remissvar till SL avfärdar kommunen ”skip-stop”-alternativet.

– Det skulle innebära en klar försämring, och det går helt stick i stäv med de ambitioner vi har, säger Anna-Lena Johansson (FP), tillförordnad ordförande i kommunstyrelsen till Mitt i.

Dels handlar det om att öka det kollektiva resandet.

– Vi är en av de kommuner där man använder bilen allra mest, och det behöver vi ändra på, säger hon.

Dels skulle minskad trafik från Rotebro och Häggvik vara förödande för två av kommunens stora stadsbyggnadsprojekt: Väsjöområdet, som har Häggvik som närmaste knutpunkt, och hela utvecklingen av Rotebro och Älvsundadalen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kontrollen av trängseln i butiker har redan startat

Nyheter 30 tjänstemän på länsstyrelsen jobbar med tillsynen Första veckan med nya covid-19-lagen och länsstyrelsen har redan varit ute och kontrollerat att inte för många kunder släpps in i butikerna: "De har varit väl förberedda. Vi har sett väldigt många...måndag 18/1 16:17

37-årig man dömd för kallblodiga mordet på busstorget

Nyheter Hade karaktären av en avrättning, menar tingsrätten En 22-årig man sköts till döds på busstorget vid Sollentuna centrum mitt på ljusa dagen den 6 februari i fjol. Nu har en 37-årig man dömts till fängelse på livstid för mord och grovt vapenbrott.måndag 18/1 11:32

Extra tjurig? Nu är oxveckorna här!

Nyheter Tre OXiga tips på hur du klarar dig Nu är oxveckorna här. Men håll ut, perioden är kortare än vanligt.måndag 18/1 10:50