Lärdomar. Pia Bornevi, chef på vård- och omsorgskontoret, anser att Sollentunas beredskap inför en eventuell ny smittvåg är god. Foto: Mostphotos/Botk

Sollentuna rustar mot smittspridning

Snart sammanträder kommunkoncernen för att förbereda sig inför en eventuell andra coronavåg. Vård- och omsorgschefen berättar att de står väl rustade inför hösten.

  • Publicerad 17:20, 17 aug 2020

Nu vet vi hur vi ska hantera läget om det finns en smittspridning igen.

Under våren var vård- och omsorgen i Sollentuna hårt drabbad av coronaviruset, liksom i många andra kommuner. Det fattades tillräckligt med skyddsutrustning, personal och rutiner sedan det nya viruset hade börjat spridas.

I april nåddes en kulmen, och i juni meddelade kommunen att ett 40-tal brukare på äldreboenden avlidit till följd av covid-19. Under sommaren kom sedan rapporter att spridningen minskat, och att färre var smittade inom vård- och omsorgen.

Nu förbereder man sig inför hösten. Pia Bornevi, vård- och omsorgschef i Sollentuna, meddelar att man är i ett annat läge än vad man var under våren.

– Vi fick en tidig smittspridning i Sollentuna. Därefter har vi jobbat intensivt och lärt oss mycket under resans gång, säger hon och tillägger:

– Om det kommer en ny våg är vi väl rustade.

Skyddsutrustning för vård- och omsorgen

I veckan rapporterade radions Dagens Eko om en kartläggning av kommunernas beredskapslager, där 213 av landets 290 kommuner hade svarat. Kartläggningen visade att en del kommuner har lager för tio månader, medan andra har skyddsutrustning för ett utbrott endast två veckor.

Pia Bornevi meddelar att Sollentuna kommun har ett beredskapslager för akuta situationer som räcker en månad framöver. Verksamheter inom kommunens vård- och omsorg har i första hand ett eget lager, som de stämmer av med Sollentuna kommun.

– Vi får kontinuerliga rapporter om hur det ser ut. Vårt beredskapslager är ett komplement för akuta situationer, säger hon och tillägger:

– Vi står väl rustade. Nu vet både vi och kommunens utförare av vård- och omsorgsverksamheter hur vi ska hantera läget om det dyker upp smittspridning igen.

Möte om krishantering

Förra veckan visade en extern utredning av kommunens krishanteringsarbete att det förekommit brister. Det påtalades bland annat att det funnits otydlighet i ledningen av de kommunala bolagen. Den 21 augusti sammanträder kommunkoncernen för att förbereda sig inför hösten.

Antal döda i covid-19 i Sollentuna

Enligt dödsorsaksintyg inkomna till den 10 augusti, i år. Totalt 94 döda varav 58 på särskilda boenden och 17 inom hemtjänsten.

Källa: Socialstyrelsen

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30