POSITIV. Magnus Ramstrand, ordförande i brottsförebyggande rådet i Sollentuna, tycker att det nya pilotprojektet verkar fungera bra. Foto: Photographer Michael Folmer

Sollentuna pilotkommun i nytt trygghetsprojekt

Brottsförebyggande rådet genomför just nu ett ettårigt projekt, där samarbete mellan polis, kommun och fastighetsbolag ska förebygga brott i socialt utsatta områden. Pilotprojektet testas på flera platser i landet – och Sollentuna är en av pilotkommunerna.

  • Publicerad 07:15, 9 nov 2017

Magnus Ramstrand (KD) är ordförande i brottsförebyggande rådet i Sollentuna. Han berättar att det nya projektet har testats i Sollentuna sedan början av året. Trygghetsprojektet heter EST – effektiv samverkan för trygghet.

Rent praktiskt funkar det så att ett antal nyckelpersoner i kommunen träffas varje tisdag. Det är personal från socialkontoret, barn- och ungdomskontoret, utbildnings- och arbetsmarknadskontoret, kultur- och fritidskontoret samt kommunledningskontoret, som träffar kommunpolisen och representanter från Sollentunahem.

– De här personerna arbetar sedan tillsammans för att skapa en gemensam lägesbild. Hur ser det ut nu och vad kan vi göra nu? Det är ett bra sätt att snabbt kunna gå från tendenser och oro till att samverka kring konkreta orosmoment, säger Magnus Ramstrand.

Än så länge har pilotprojektet inte utvärderats men Magnus Ramstrand säger att känslan så här långt är väldigt positiv.

– Det är ett ganska komplext system man använder, där man får upp olika indikatorer på hur det går inom olika områden. Sedan kan vi styra våra insatser mot aktuella problemområden.

En annan del av projektet är att knyta an till polisens samverkan även med andra myndigheter: Skatteverket, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, tullverket och så vidare.

– Det är ett sätt att arbeta med samhällets alla tillgängliga resurser, mot konkreta mål och genomföra gemensamma satsningar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ung man körde 60 kilometer i timmen över fartgränsen

Nyheter Stoppades av polisen på E4 En man i 20-årsåldern stoppades av polisen efter att han kört bil i 160 kilometer i timmen på E4 mellan Rotebro och Häggvik, där högsta tillåtna hastighet är 100 kilometer i timmen. Nu åtalas han i...måndag 18/10 15:03

Hemtjänstföretag blåste kommunen på pengar

Nyheter Personalen befann sig på två platser samtidigt enligt tidrapporter Företaget Agdas hemtjänst har vid flera tillfällen dubbelregistrerat personal och på så sätt lurat Sollentuna och andra kommuner som har betalat för hemtjänsten. Det visar en granskning i boken...måndag 18/10 5:58

Trots tips kunde kommunen inte avslöja fusket i hemtjänsten

Nyheter "Ett detektivarbete" säger Pia Bornevi Trots tips från före detta anställda på Agdas hemtjänst kunde Sollentuna kommun inte avslöja fusket.måndag 18/10 5:50