POSITIV. Magnus Ramstrand, ordförande i brottsförebyggande rådet i Sollentuna, tycker att det nya pilotprojektet verkar fungera bra. Foto: Photographer Michael Folmer

Sollentuna pilotkommun i nytt trygghetsprojekt

Brottsförebyggande rådet genomför just nu ett ettårigt projekt, där samarbete mellan polis, kommun och fastighetsbolag ska förebygga brott i socialt utsatta områden. Pilotprojektet testas på flera platser i landet – och Sollentuna är en av pilotkommunerna.

  • Publicerad 07:15, 9 nov 2017

Magnus Ramstrand (KD) är ordförande i brottsförebyggande rådet i Sollentuna. Han berättar att det nya projektet har testats i Sollentuna sedan början av året. Trygghetsprojektet heter EST – effektiv samverkan för trygghet.

Rent praktiskt funkar det så att ett antal nyckelpersoner i kommunen träffas varje tisdag. Det är personal från socialkontoret, barn- och ungdomskontoret, utbildnings- och arbetsmarknadskontoret, kultur- och fritidskontoret samt kommunledningskontoret, som träffar kommunpolisen och representanter från Sollentunahem.

– De här personerna arbetar sedan tillsammans för att skapa en gemensam lägesbild. Hur ser det ut nu och vad kan vi göra nu? Det är ett bra sätt att snabbt kunna gå från tendenser och oro till att samverka kring konkreta orosmoment, säger Magnus Ramstrand.

Än så länge har pilotprojektet inte utvärderats men Magnus Ramstrand säger att känslan så här långt är väldigt positiv.

– Det är ett ganska komplext system man använder, där man får upp olika indikatorer på hur det går inom olika områden. Sedan kan vi styra våra insatser mot aktuella problemområden.

En annan del av projektet är att knyta an till polisens samverkan även med andra myndigheter: Skatteverket, försäkringskassan, arbetsförmedlingen, tullverket och så vidare.

– Det är ett sätt att arbeta med samhällets alla tillgängliga resurser, mot konkreta mål och genomföra gemensamma satsningar.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peab återstartar sitt bostadsbygge på Turebergs allé

Nyheter Pandemianpassade planlösningar – säljstart på söndag I januari 2019 drog Peab i nödbromsen för projektet på Turebergs allé på grund av en alltför sval bostadsmarknad. Nu återupptas bygget av de 116 bostadsrätterna.fredag 17/9 10:50

Allvarlig olycka i Häggvik – två till sjukhus

Nyheter Bil voltade på Häggviksleden En olycka inträffade i södergående riktning på Häggviksleden på torsdagskvällen. Polisen larmades klockan 22.15 och även räddningstjänst och ambulans kallades till Häggvik.fredag 17/9 7:20

Baltikumdagen firar femton år på Herby hembygdsgård

Nyheter "Vi vill att Sollentunaborna ska få ta del av de baltiska traditionerna" Baltikumdagen firas i Hersby hembygdsgård på lördag. Då varvas dans- och musikuppträdaden med tal från ambassadörer från hela Baltikum för att uppmärksamma 30 år av självständighet.fredag 17/9 7:10