Solna har toppat rankingen av företagsklimat i nio år. Kommer Sollentuna lyckas gå om grannen nästa år? Foto: Åsa Sommarström

Sollentuna näst bäst för företagen

För tredje året i rad ligger Sollentuna på andra plats i Svenskt Näringslivs kommunrankning av lokalt företagsklimat. – Det är jättekul och visar att vårt arbete ger frukt, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 17:20, 20 sep 2016

Under tisdagen släppte Svenskt Näringsliv sin årliga rankning över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Rankningen innehåller totalt 18 faktorer, där företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen är den tyngst vägande. Andra faktorer är bland annat kommunens service till företagarna, tillämpning av lagar och regler, infrastruktur, attityder och kommunalskatt.

Enligt Svenskt Näringsliv är syftet med rankningen att visa var i landet det är bäst att driva företag. 2016 års ranking toppades av Solna, med Sollentuna och Nacka på andra respektive tredje plats.

– Naturligtvis vill vi nå förstaplatsen, men jag är jätteglad och nöjd att vi behåller andraplatsen. Det visar att vårt arbete ger frukt, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

Han lyfter fram kommunens service och bemötande av företagarna, där näringslivsluncher och en digital tillståndsguide är några exempel på vad Sollentuna gör för att företagen ska trivas.

– Men vi måste fortsätta att förbättra servicen ytterligare och vara lyhörda. Ett bra företagsklimat gynnar inte bara företagen, utan också kommunen i form av tillväxt, jobb och skatteintäkter, säger Henrik Thunes.

Nästan 31 400 företagare besvarade enkäten, vilket ger en nationell svarsfrekvens på 48 procent. Demoskop genomförde undersökningen under januari-april 2016.

Flera storstäder fick en sämre rankingplacering i 2016 års ranking jämfört med föregående år. Hela resultatet från undersökningen hittar du på www.foretagsklimat.se.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hysch hysch kring Securitas närvaro vid Norrvikenleden

Nyheter Trafikverkets anläggning bevakas sedan flera veckor. Sedan flera veckor står en bil från Securitas dygnet runt utanför Trafikverkets anläggning vid Norrvikenleden. Det har lett till förvåning och spekulationer bland de många bilförare som passerar...måndag 26/10 5:15

Stor höjning av VA-taxorna i Sollentuna

Nyheter Näst störst procentuell höjning i hela länet. Sollentuna kommun står, näst efter Lidingö, för den procentuellt största höjningen av VA-taxorna i region Stockholm.söndag 25/10 6:15

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01