Kärlek. Rummet är viktigt att bevara och har ett stort symboliskt värde, säger kyrkoherde Lasse Svensson. Nu ska kyrkan få lite kärlek och moderniseras. Foto: Anton Kyhlbäck

Sollentuna kyrka rustas för kommande 100 år

Den 800 gamla kyrkobyggnaden i Norrviken har stängt för allmänheten. Under ett års tid ska Sollentuna kyrka rustas för att hålla minst ett sekel till.

  • Publicerad 11:00, 10 feb 2020

Sollentuna kyrka har stängt portarna för allmänheten. På trettondagen påbörjades en omfattande renovering som ska pågå fram till påskdagen nästa år. Tanken är att anpassa kyrkan för de kommande 100 åren.

– Projekteringen har pågått under två år. Så det är speciellt för oss att det kommer igång, säger kyrkoherden Lasse Svensson.

Sollentuna kyrka byggdes i slutet på 1100-talet.

Det är en kulturmärkt byggnad och renoveringar liksom ombyggnationer kräver kompetens utöver det vanliga. Exempelvis ska kyrkoväggarna dammas och tvättas av specialutbildade konservatorer och om föremål i kyrkan ska flyttas krävs det tillstånd från länsstyrelsen.

Michael Smeds, projektledare för Rosersbergs AB som har börjat tillgänglighetsanpassa byggnaden, med Lasse Svensson i Sollentuna kyrka. Foto: Anton Kyhlbäck

Senast kyrkan stängdes för renovering var 2011, i samband med att fjärrvärme installerades. Nu ska byggnaden tillgänglighetsanpassas, få ett jämnare golv och en ny huvudingång vid den västra porten.

Och så ska en ny orgel installeras. Den gamla har nyligen flyttats och donerats till en kyrka i Litauen, berättar Lasse Svensson. 

Ny orgel från Schweiz

Förra året besökte medarbetarna, tillsammans med professionella musiker, kyrkor i Norge, Tyskland och Schweiz – på jakt efter en ny orgel. Budget för den nya orgeln är åtta miljoner kronor.

– Vi fastnade för en orgel i Schweiz som nu håller på att byggas för oss. Vi får följa hur det går när den byggs och det är väldigt häftigt. Tanken är att den ska hålla i över 100 år, säger Lasse Svensson.

Hoppas på fler besökare

Förhoppningen är att orgeln liksom renoveringen av kyrkan ska locka fler besökare till kyrkan. Han framhåller dock att det även är en stor förändring som inte bara gynnar aktiva medlemmar i kyrkan – utan även andra besökare.

Total budget för renoveringen är 35 miljoner kronor.

– Det låter som väldigt mycket pengar. Vilket det är. Men om man tänker på hur lång tid de här rummen ska hålla och alla personer det här gäller. Personer som gifter sig, döper sig, kommer hit i sorg eller bara behöver en plats. Då är det här en viktig sak att göra.

Exteriör. Både fasad och tak ska renoveras under 2020. Foto: Anton Kyhlbäck

Kyrkans historia

Sollentuna kyrka började byggas i slutet på 1100-talet. Kyrkan har sedan byggts om och renoverats i många omgångar, och växt till den kyrka som den är idag. Fram till reformationen byggdes bland annat en sakristia, ett vapenhus och kyrktornet höjdes.

Senare under 1600-talet byggs koret ut ytterligare, den del där altaret står, och ett gravkor för familjen Berndes, ägare till Sollentunaholm och Viby, som begravdes i kyrkan.

Kyrkans tornkrön uppfördes 1841 och 1902 upptäcktes de gamla kalkmålningar som nu kan ses på väggarna. Kyrkans exteriör restaurerades 1967 och senast på 80-talet gjordes en större renovering av insidan - då utrymmet under läktaren även utvidgades.

Källa: Sollentuna kyrka

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tandläkare drog ut tänder utan ordentlig undersökning

Nyheter "Grovt oskicklig" och en risk för patientsäkerheten enligt Ivo En tandläkare i Sollentuna har ”systematiskt brustit” i sina undersökningar och varit ”grovt oskicklig i sin yrkesutövning”. Det menar Ivo som efter en granskning vill att mannens...söndag 13/6 7:50

Kvinna föll från balkong – polisen utreder mordförsök

Nyheter Omständigheterna är oklara En kvinna i Tureberg föll från en balkong på femte våningen på fredagseftermiddagen. Hon fördes med ambulans till sjukhus med allvarliga skador, och polisen har inlett en förundersökning om försök...lördag 12/6 12:46