Oppositionsrådet Joakim Jonsson (S) och kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Anders Manell (L) har olika syn på frågan. Foto: Läsarbild Arkivbild

Sollentuna kommun tar inte del av miljoner till ungdomsjobb

Regeringen tillför ytterligare 100 miljoner till ungdomsjobb i kommunerna. Men Sollentuna kommun väljer att inte ta del av dem. Detta upprör Socialdemokraterna medan styret anser att “pengarna inte kan trolla fram fler jobb”.

  • Publicerad 08:46, 9 jul 2020

I våras satsade regeringen 180 miljoner för att kommunerna skulle kunna ge fler sommarjobb till unga trots coronakrisen. 

Nu meddelar regeringen att de tillför ytterligare 100 miljoner för att kommunerna ska kunna erbjuda unga jobb även i höst. 

Sollentuna inte en av dem

Hittills har drygt 240 av 290 kommuner i Sverige valt att sluta avtal med Arbetsförmedlingen för att ta del av satsningen. 

Men Sollentuna är inte en av dem, vilket upprör Socialdemokraterna i Sollentuna. 

– Läget på arbetsmarknaden har försämrats kraftigt under coronakrisen. Det drabbar unga hårt, inte minst för att många inträdesjobb försvunnit. Därför är det här en viktig satsning som gör att fler kan få en bättre start i arbetslivet, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd i Sollentuna. 

Joakim Jonsson (S) säger att Socialdemokraterna kommer att göra allt i sin makt för att Sollentuna ska ta del av satsningen. Foto: Socialdemokraterna i Sollentuna

”Är obegripligt”

Målgruppen för satsningen är ungdomar som gått ut gymnasiet i år och ungdomar som faller under det kommunala aktivitetsansvaret. 

De kommuner som har tackat nej till en överenskommelse med Arbetsförmedlingen om ungdomsjobb har möjlighet att ändra sig fram till den 31 augusti. 

– Att välja bort att använda pengar som skapar fler jobb för Sollentunas unga är obegripligt. Särskilt i ett läge där vi som kommun behöver rusta för en stigande arbetslöshet. Socialdemokraterna kommer göra allt i vår makt för att M-styret ska använda den här nya satsningen i höst, säger Joakim Jonsson. 

”Kan inte trolla fram”

Anders Manell (L), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, menar dock att det inte är så enkelt att ordna fram kommunala ungdomsjobb bara för att man får mer pengar. 

– Vi kan inte trolla fram fler arbetsplatser bara för att vi får mer pengar. När det gäller kommunala sommarjobb till exempel så är grunden att det finns en lämplig handledare på plats för att jobbet ska ge den erfarenhet man vill åt med ett sommarjobb, säger han. 

Anders Manell (L) säger att ambitionsnivån när det gäller ungdomsjobb är så hög den kan bli med de arbetsplatser de har att tillgå. Foto: Liberalerna i Sollentuna

”Hög ambitionsnivå”

Anders Manell (L) förklarar att problematiken legat och ligger i att det inte alltid gått att få loss en handledare som kan ta hand om ungdomarna, även om han bedyrar att de gjort allt för att det också ska gå vägen. 

– Jag förstår att det finns politiker som önskar sig fler arbetsplatser och tycker att ambitionsnivån är för låg. Men ambitionsnivån är så hög som den kan vara med de arbetsplatser vi har att tillgå, säger han och fortsätter: 

– Det går till exempel inte att ge ungdomar en varsin röjsåg och släppa ut dem ensamma i parkerna. Kommunen har ett arbetsmiljöansvar som absolut inte under några omständigheter får misskötas. 

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Regionens beslut: Planerad vård fortsatt på paus

Nyheter Färre covidpatienter på sjukhusen – men läget ännu ansträngt Antalet patienter inlagda på länets sjukhus till följd av covid-19 har minskat något de senaste dagarna. Men situationen på sjukhusen är ändå så pass ansträngd att viss planerad vård fortsatt måste...onsdag 27/1 14:15

Pendeltågen punktligare än någonsin 2020

Nyheter Inte enbart pandemin som ligger bakom Pendeltågen i Stockholm slog rekord i punktlighet i fjol. Över helåret kom 96 procent av tågen fram i tid.onsdag 27/1 10:12

S vill engagera de unga för att öka tryggheten

Nyheter "Pratar samma språk som ungdomarna de möter, skapar förtroende" Sollentuna bör göra som Nacka kommun och införa konceptet Polarna där ungdomar trygghetsvandrar tillsammans med kommunens fältteam. Det tycker oppositionsrådet Joakim Jonsson (S).onsdag 27/1 5:40