Sollentuna kommun har klättrat stadigt på Aktuell Hållbarhets miljörankning, senast från plats 19 i fjol till plats 13 i år. Foto: Åsa Sommarström

Sollentuna klättrar mot toppen bland Sveriges miljökommuner

Sollentuna klättrar från plats 19 till 13 när tidningen Aktuell Hållbarhet för tolfte gången presenterar sin granskning av miljöarbetet i Sveriges alla kommuner. I Stockholms län hamnar Sollentuna på andra plats, med endast totaltrean Stockholms stad framför sig.

  • Publicerad 09:09, 14 maj 2020

– Vi gratulerar Sollentuna till en hedrande plats 13 i årets rankning. Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet.

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition på bred front inom miljöområdet. Den baseras på en egen enkät som genomfördes i början av året och på data från flera olika offentliga källor.

En nyhet i år är att rankingen även baseras på klimatdata där kommunernas utsläppsnivåer och förändringstakt av växthusgaser och koldioxid mäts.

Stadig klättring uppåt

Dessa tre delar sammanvägs i en totalpoäng. 251 av Sveriges 290 kommuner besvarade enkäten vilket innebär en svarsfrekvens på 87 procent.

Sveriges miljöbästa kommun Helsingborg fick 40,80 poäng i rankningen, av sammanlagt 52 möjliga poäng. Gävle kom tvåa och Stockholms stad trea.

”Mycket glädjande” kliv

Sollentuna fick 34,37 poäng vilket räckte till en 13:e plats i landet (och andra plats i länet). I fjol hamnade Sollentuna på 19:e plats, och Sollentunas snittplacering under åren då rankningen har genomförts (2009–2020) är 53 – så förbättringen har varit markant de senaste åren.

– Att vi tar stora kliv upp i rankingen för andra året i rad är givetvis mycket glädjande och gör både oss politiker och tjänstemän stolta och ännu mer motiverade i miljö- och klimatarbetet, säger Jonas Riedel (c), ordförande i klimatnämnden i Sollentuna kommun.

Jonas Riedel (C), klimatnämndens ordförande i Sollentuna. Foto: Pressbild

”Landets kommuner motorerna”

Generellt visar årets miljörankning att allt fler kommuner arbetar aktivt med att minska utsläppen från transporter. Även livsmedel är ett prioriterat område, det finns stor uppfinningsrikedom när det gäller att minska klimatpåverkan från kommunernas matserveringar.

– Det är landets kommuner som är motorerna i Sveriges klimat- och miljöarbete. Med självstyre och ansvar för samhällsplanering, lokal infrastruktur, upphandlingar och mycket mer har de både rådighet och ansvar att se till att klimatmål och hållbarhetsmål nås. Därför är det viktigt att regelbundet mäta och granska deras aktivitet och ambition, säger Mikael Salo.

Agenda 2030 på gång i Sollentuna

Mindre positivt förvånansvärt få kommuner ställer krav på demonterbarhet eller på livscykelanalys vid större ombyggnader eller renoveringar av kommunägda lokaler och bostäder, menar Aktuell Hållbarhet.

Ett annat minus är att implementeringen av Agenda 2030 tycks ha avstannat på många håll.

Sollentuna är emellertid på väg att just implementera FN:s Agenda 2030 i hela kommunens verksamhet för att få en ännu tydligare styrning av arbetet, berättar Jonas Riedel.

”Det finns mycket mer att göra”

Därutöver arbetar Sollentuna löpande och aktivt med miljöfrågorna, med allt från naturvård till  energieffektivisering och byggande av cykelbanor pågår samtidigt förklarar han.

– Vi arbetar aktivt med allt från våra vatten och badsjöar till energieffektivisering och byggande av cykelbanor, och kommunens utsläpp av växthusgasutsläpp minskar stadigt. Det finns självklart väldigt mycket mer att göra och vi har flera viktiga miljö- och klimatprojekt på gång, säger Jonas Riedel (c).

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24