Krav. I många kommuner måste man vara vaccinerad för att få jobb inom vård och omsorg, men i Sollentuna finns inget sådant allmänt krav. Foto: Pekka Pääkkö

Sollentuna kan inte ha vaccinkrav för omsorgspersonal

Många kommuner kräver nu att nyanställda ska vara vaccinerade för att få arbeta på kommunens vård- och omsorgsverksamheter. Men Sollentuna kan inte ställa krav då man inte har vård och omsorg i egen regi.

  • Publicerad 14:17, 21 jan 2022

Vi kan inte ha ett sådant krav.

– Kommunen är inte arbetsgivare för de personalkategorierna så vi kan inte ha ett sådant krav. Men vi har en kontinuerlig dialog med våra utförare i dessa frågor och flera av dem ställer krav på att personal ska vara fullvaccinerad i samband med nyrekrytering, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Kommunen kan inte ens beordra sitt eget vård- och omsorgsbolag AB Solom att kräva vaccination vid nyanställning, men Solom har själva beslutat att införa ett vaccinationskrav för nyanställda.

– Och flera utförare frågar sina medarbetare om de är vaccinerade, men vi är medvetna om att den anställde enligt lagen inte behöver uppge detta, eller felaktigt kan uppge att den är vaccinerad utan att vara det, säger Anna-lena Johansson.

Smitta på äldreboenden

Coronasmittan har kommit in på Sollentunas äldreboenden, men i en mycket mindre omfattning än våren 2020, berättar Anna-Lena Johansson.

– Att stoppa den helt är nästan omöjligt just nu, vi har ju inte besöksförbud till exempel.

Däremot efterföljs Region Stockholms riktlinjer noga inom alla verksamheter, liksom SKR:s rekommendationer, berättar Anna-Lena Johansson.

– Det gäller bland annat munskydd i allt vårdnära arbete, och att stanna hemma vid symtom.

Vissa utförare har också valt att snabbtesta personalen inför varje arbetspass, det gäller personal som inte har velat uppvisa vaccinationsintyg.

– Och information ges hela tiden om betydelsen av vaccination för att skydda sig själv och de personer man arbetar med. Personalen erbjuds att vaccinera sig på arbetstid och de som arbetar på äldreboenden har fått möjlighet att vaccinera samtidigt som de boende har vaccinerats, säger Anna-Lena Johansson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21