Ökat utbud är en av fördelarna med regionalt samarbete kring kulturskolan, menar Magnus Ramstrand (KD). Foto: Mitt i

Sollentuna kan bli vinnare i samarbete kring kulturskolan

Det ska bli lättare för elever i kulturskolan att söka sig utanför hemkommunen. Det är en av tankarna bakom ett samarbete mellan kulturskolorna i Sollentuna, Täby och Vallentuna som nu ska testas.

  • Publicerad 16:30, 18 nov 2019

– Det här är en positiv grej. Precis som friidrottshallen här i Sollentuna bygger på regional samverkan så ska vi testa att samarbeta även inom kulturen. Om en elev här i Sollentuna till exempel vill spela ett instrument som bara finns i Täby så blir det möjligt nu. Vi ska bara hitta ett reglemente för detta, ett avtal, säger Magnus Ramstrand (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Sollentuna.

Ökat utbud ger mer valfrihet

Förslaget som ska ge barn och unga möjlighet att välja kulturskola utanför hemkommunen har utarbetats av Täby kommun.

Det motiveras med att barn och unga i dag är mer rörliga. De kan gå i skola i en annan kommun eller ha sina föräldrar i olika kommuner. Förhoppningen är att om de också kan gå kulturskola i någon av de andra kommunerna utökas valfriheten, utbudet växer och verksamheten kan effektiviseras. Den som söker plats på kulturskolan ska ha förtur i hemkommunen.

Vallentuna ser även risker

Men alla är inte positiva. Jaans Tilles (S), oppositionsråd i Vallentuna, är starkt kritisk.

– Nordostkommunerna med moderatstyre vill hålla nere skatterna. Allt som inte står i kommunallagen vill man att någon annan ska göra, säger hon.

När Vallentunas kulturförvaltning analyserade riskerna kom de fram till att administrationen sannolikt kommer att öka för den egna kulturskolan. De trodde också att det blir fler elever som söker sig utanför kommunen än de som kommer utifrån.”Detta kommer leda till ett mindre utbud och sämre tillgänglighet av kulturskoleverksamheten i vår kommun som ligger längst ut av de kommuner som ingår i avtalet.”

”Det här är ett pilotprojekt”

– Det är möjligt att vi som ligger närmare stan blir vinnare och för Vallentuna kan det bli negativt om de tappar elever och utarmar den egna kulturskoleverksamheten. Men det får vi se. Det här är ett test, ett pilotprojekt som ska pågå i ett och ett halvt år, säger Magnus Ramstrand.

I Sollentuna ställde sig en enig kultur- och fritidsnämnd bakom förslaget, berättar han. Ärendet ska även upp i kommunfullmäktige, det sker den 12 december.

Österåker och Danderyd har också varit tilltänkta att ingå i samarbetet, som ska starta vid årsskiftet, men nu ser det ut som att de båda avvaktar med att ansluta sig.

Kraftig ökning av nya covidfall igen i Sollentuna

Nyheter Alla gymnasieskolor i landet stängs för att stoppa smittspridningen Vecka 48 konstaterades 339 nya smittade i Sollentuna – nytt veckorekord – enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenteras i dag. Nu stängs alla landets gymnasieskolor och går över till...torsdag 3/12 14:38

58 nya bostäder kan byggas i centrala Edsberg

Nyheter Byggstart redan 2021 enligt kommunens planer Samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen har godkänt ett förslag till detaljplan för ytterligare bostäder i Edsberg. Det handlar om 58 nya lägenheter på fastigheten Eklövet 3 alldeles norr om...torsdag 3/12 11:13