Sollentuna i bräschen när arbetshästen gör comeback

Sollentuna förvaltar fyra naturreservat men har ändå ingen fyrhjuling. I stället är det hästkrafter som gäller. De två nordsvenska brukshästarna Caruzo och Karlsson är ”anställda” på halvtid och ger en mer skonsam naturvård, utan bränsledrivna maskiner.

  • Publicerad 06:29, 15 sep 2019

– I dag ska jag och Caruzo ut i Tegelhagens naturreservat och tömma sopor, skyffla ut kol och fylla på ved vid grillplatserna. På det här sättet minskar vi biltrafiken i reservatet. Med häst och vagn kan jag dessutom ta mig fram på smala stigar i skogen, säger Tom Meurling som är naturvårdare på Sollentuna kommun.

I dag utgår Tom Meurling och Caruzo från tegelhagens gård. Här gör sig redo för en runda i naturreservatet. Foto: Tomas Stark

Han började jobba för kommunen 2011 just för att han använde sig av arbetshästar.

– I början var det lite lösa boliner men sedan blev det konkretiserat och mer strukturerat. Jag är anställd och kommunen hyr in hästarna av mig två dagar i veckan på årsbasis, säger Tom Meurling.

Allt fler olika slags hästjobb

Arbetsuppgifterna för Caruzo och Karlsson har utökats, berättar han.

– Först var det mest skogs- och naturvård. Numera jobbar de även med parkunderhåll och att rensa gräsytor från gåsbajs.

Ytterligare ett hästjobb är att sköta de ytor som kommunen omvandlar till blomsterängar.

– Vi kallar dem blomrika gräsytor. Dem låter vi växa och slår först efter blomning. Sedan får blommorna fröa av sig innan vi tar bort dem. Det är inte bara vackert för oss utan även bra för bina som ju är hotade nu, säger Tom Meurling.

Hunden Lovis hänger alltid med

Men i dag är det alltså en servicerunda i Tegelhagsskogens naturreservat som gäller. Tom Meurling slänger upp några vedsäckar på vagnen, tar plats på kuskbocken och smackar. Precis när Caruzo börjar dra ekipaget in i reservatet skuttar bordercollien Lovis upp och tar plats på vagnen.

Caruzo är stor, väger cirka 700 kilo, men har inga problem att ta sig fram genom skogen på stigar som är betydligt smalare och skumpigare än den här. Foto: Åsa Sommarström

– Hon hänger alltid med. Hon är en vallhund och älskar att vakta hästarna och hålla ordning på dem, säger Tom Meurling.

Skonar naturen och gör inga ljud

Caruzo tar sig snabbt fram till den första grillplatsen.

– Hästen är perfekt för det här. Vi kör inte sönder några stigar och vi kommer fram över stock och sten överallt. Dessutom är det miljövänligt och vi gör inget ljud.

Caruzo väntar medan Tom Meurling fyller på ved och tömmer sopor på den första grillplatsen i naturesrvatet. Bordercollien Lovis vilar på vagnsflaket. Foto: Åsa Sommarström

Nästa grillplats ligger längre in i skogen. Stigen är smal och fylld av tjocka rötter och stora bumlingar. Vagnen skumpar rejält bakom Caruzo, men det är inga problem att ta sig fram.

”Hoppas ni inte har äpplen i matsäcken”

Framme vid grillplatsen blir det jubel när Caruzo och Tom dyker upp i skogsgläntan. En grupp femteklassare från Silverbäckens skola är där för att ha lektioner utomhus och laga kycklingwok till lunch.

– Hoppas ni inte har äpplen i matsäcken, säger Tom Meurling och ler medan barnen omringar Caruzo för att hälsa och klappa.

– Vad trevligt, vilken tur vi har i dag. Och det är vårt vedförråd du fyller på, förr fick vi släpa hit ved själva. Det här är verkligen service, säger läraren Anna-Lena Stockselius.

Mjuka värden som inte kan värderas i pengar

En stund senare skumpar Caruzo och Tom vidare, mot ytterligare en grillplats.

– Vilken succé! Särskilt att hästen släppte sig precis när vi skulle gå, säger Tom Meurling och skrattar.

Utöver miljövinster och minskade skador i skogen bidrar arbetshästarna även till att ge besökarna en bättre upplevelse.

– Ja, de tillför ett värde. De flesta blir jätteglada när de ser hästarna. Det är mjuka värden som inte går att värdera i pengar, säger Tom Meurling.

Sollentuna ledande i trenden med arbetshästar

Sollentuna var tidigt ute med att ersätta bränsledrivna fordon med hästar. Nu ökar intresset på flera håll, både i Sverige och utomlands.

– Många kommuner anlitar hästentreprenörer för speciella uppdrag och enskilda projekt, men vad jag vet är vi den enda kommunen med upplägget att ha hästar på fast basis. Och vi är nog de enda som förvaltar naturreservat och inte äger en fyrhjuling!

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hon tar fajten mot kommunen – igen

Nyheter Nekades korttidsboende. Har överklagat 91-åriga Karin Kimby har tidigare tagit fajten mot kommunens beslut om äldreomsorg – och vunnit. I juni fick hon ytterligare ett avslag och nu har hon tagit upp kampen igen.tisdag 9/8 7:00

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48