– Sollentuna kommun har på ett föredömligt sätt visat hur man som kommun kan arbeta med att informera om hur man tvättar bilen rätt för miljöns skull. Kommunen har verkligen gjort det lilla extra och varit kreativa med sina kampanjer i år, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt.

Att tvätta bilen hemma på gatan eller garageuppfarten har länge varit ett känt miljöproblem. Det smutsiga vattnet som innehåller miljöfarliga tungmetaller, olja och kemikalier spolas orenat ner i dagvattenbrunnarna och vidare ut i våra sjöar.

Kan hamna i dricksvattnet

Föroreningarna påverkar djur- och växtliv och kan också riskera att hamna i vårt dricksvatten. För att minska det miljöskadliga biltvättandet utser Hållbar biltvätt Årets biltvättarkommun.

I år går utmärkelsen alltså till Sollentuna kommun för sitt "engagerade och innovativa arbete med att sprida kunskap om varför man inte ska tvätta bilen hemma”.

På tisdagen fick Sollentuna kommun och klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C) ta emot priset under ett evenemang vid Helenelunds pendeltågsstation.

– Det är oerhört roligt att kommunens kampanj har blivit uppmärksammad. Men det viktigaste är att vi genomfört en informationskampanj som Hållbar biltvätt anser varit effektiv. När fler bilägare i Sollentuna väljer att tvätta sina bilar på en godkänd anläggning får alla Sollentunabor en bättre miljö, säger Jonas Riedel.

Saknas lagstiftning

För att sprida informationen till invånarna har Sollentuna med budskapet ”Här börjar din badsjö” bland annat utformat egna affischer för tvätthallar och anslagstavlor och genomfört kampanjer i sociala medier.

Inför stora Biltvättarhelgen som ägde rum i april målade Jonas Riedel budskapet ”Här börjar din badsjö” vid gatubrunnarna utanför Sollentuna station, med miljövänlig färg förstås.

I Sverige saknas det en generell lagstiftning kring biltvätt på gatan, däremot har varje enskild kommun möjlighet att själva sätta upp riktlinjer eller förbud inom vissa områden. Det har Sollentuna gjort i form av riktlinjer och rekommendationer om att inte tvätta bilen på gatan.