Prisutdelning. Jonas Riedel har precis tagit emot diplom, blommor och priset – den blå glasdroppen. Robert Dimmlich från Hållbar biltvätt är själv Sollentunabo. "Men inget jäv har förekommit", skojade han vid tisdagens evenemang intill Helenelunds station. Foto: Tomas Stark

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020 av Hållbar biltvätt, ett initiativ som arbetar med att upplysa om miljöriskerna med biltvätt hemma.

  • Publicerad 09:47, 20 okt 2020

– Sollentuna kommun har på ett föredömligt sätt visat hur man som kommun kan arbeta med att informera om hur man tvättar bilen rätt för miljöns skull. Kommunen har verkligen gjort det lilla extra och varit kreativa med sina kampanjer i år, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt.

Att tvätta bilen hemma på gatan eller garageuppfarten har länge varit ett känt miljöproblem. Det smutsiga vattnet som innehåller miljöfarliga tungmetaller, olja och kemikalier spolas orenat ner i dagvattenbrunnarna och vidare ut i våra sjöar.

Kan hamna i dricksvattnet

Föroreningarna påverkar djur- och växtliv och kan också riskera att hamna i vårt dricksvatten. För att minska det miljöskadliga biltvättandet utser Hållbar biltvätt Årets biltvättarkommun.

I år går utmärkelsen alltså till Sollentuna kommun för sitt "engagerade och innovativa arbete med att sprida kunskap om varför man inte ska tvätta bilen hemma”.

På tisdagen fick Sollentuna kommun och klimatnämndens ordförande Jonas Riedel (C) ta emot priset under ett evenemang vid Helenelunds pendeltågsstation.

– Det är oerhört roligt att kommunens kampanj har blivit uppmärksammad. Men det viktigaste är att vi genomfört en informationskampanj som Hållbar biltvätt anser varit effektiv. När fler bilägare i Sollentuna väljer att tvätta sina bilar på en godkänd anläggning får alla Sollentunabor en bättre miljö, säger Jonas Riedel.

Saknas lagstiftning

För att sprida informationen till invånarna har Sollentuna med budskapet ”Här börjar din badsjö” bland annat utformat egna affischer för tvätthallar och anslagstavlor och genomfört kampanjer i sociala medier.

Gatubudskap. Innan prisutdelninegn sprejade Jonas Riedel, med helt växtbaserad färg, "Här börjar Edsviken intill en gatubrunn utanför Helenelunds station. Foto: Tomas Stark

Inför stora Biltvättarhelgen som ägde rum i april målade Jonas Riedel budskapet ”Här börjar din badsjö” vid gatubrunnarna utanför Sollentuna station, med miljövänlig färg förstås.

I Sverige saknas det en generell lagstiftning kring biltvätt på gatan, däremot har varje enskild kommun möjlighet att själva sätta upp riktlinjer eller förbud inom vissa områden. Det har Sollentuna gjort i form av riktlinjer och rekommendationer om att inte tvätta bilen på gatan.

Var tredje tvättar bilen hemma

Hållbar biltvätt är ett branschinitiativ som drivs av Svensk Bensinhandel.

Målet är att så många som möjligt ska avstå från att tvätta bilen hemma på gatan då det medför utsläpp av föroreningar och miljögifter.

Enligt Svenskt Vatten sker ungefär 20 miljoner biltvättar varje år på gatan och var tredje bilägare tvättar bilen hemma.

Sedan 2018 utser Hållbar biltvätt Årets biltvättarkommun.

Sollentuna kommun vann priset i år, och får utöver äran ett pris i form av en blå glasdroppe som symbol för rent vatten.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

I dag börjar 64 nya aspiranter vid norrortspolisen

Nyheter "Vi behöver fler poliser, framför allt lokalt och nära medborgarna" Norrortspolisen får förstärkning. I dag, den 23 november, börjar 64 nya aspiranter i Polisområde Nord, där Sollentuna ingår.måndag 23/11 16:30

Efter sju års fiske i Edsviken fick Deniz upp en baddare till öring

Nyheter Storfiskare från Tureberg vann kampen efter en halvtimmes drillning Envishet och tålamod är viktiga egenskaper för en fiskare. Fråga bara 29-årige Deniz Toker från Tureberg!måndag 23/11 14:40

Många gripna och massiva beslag i polisinsats i helgen

Nyheter "Vi arbetar hårt för att få bort droghandeln och det känns bra när det ger resultat" Stora mängder narkotika, en bil, guld och 580 000 kronor i kontanter togs i beslag under en narkotikainsats som genomfördes i polisområde Stockholm nord i helgen. Polisen grep också flera personer...måndag 23/11 12:38