Stark gemenskap. Sollentuna gospel har sjungit ihop i 40 år – det firas i helgen, den 16–17 oktober. Foto: Sollentuna församling

Sollentuna gospel firar 40 med återträff och konsert

Den 16–17 oktober firar Sollentuna gospel 40 års-jubileum i S:t Eriks kyrka. På lördagen blir det sing-a-long, där alla som tidigare har sjungit i kören är inbjudna att delta. På söndagen går konserten ”Take me back” av stapeln, och då är alla välkomna.

  • Publicerad 14:10, 19 okt 2021

Det finns ett jättesug nu när man får träffas igen.

– Vi har bjudit in alla gamla medlemmar vi kunnat via Facebook och folk har tipsat varandra. Så vi kommer att bli 100 personer på lördag då det blir sångmaraton. Vi sjunger nonstop i fyra timmar, en massa gamla godingar. Pianisten som var med i starten kommer, och hela det gamla bandet, säger Karin Runow.

Hon är organist i Turebergskyrkan men också körledare i Sollentuna gospel, tillsammans med pianisten Johannes Jareteg, där hon är en av veteranerna.

– Ja, jag var med vid starten för 40 år sedan.

Sug efter sång

På söndagen blir det alltså konsert i S:t Eskils kyrka, biljetter köps via Easytic. Då kommer kören att framföra en del av låtarna man repar in under lördagen. Några av de gamla solisterna kommer att vara med, liksom de som tillhör kören i dag, berättar Karin Runow.

När pandemirestriktionerna var som striktast var hon rädd att många av körsångarna skulle sluta, men det blev tvärtom.

– Det finns ett jättesug nu när man får träffas igen efter pandemin, och det är en så oerhörd gemenskap att få sjunga ihop.

Även nya medlemmar har strömmat till, men kören är 45 personer stark och kan inte ta in fler för tillfället.

– Det är kö just nu. Kören måste ha lite balans mellan till exempel tenor och alt, och den kan heller inte bli hur stor som helst. Och så här är det i andra körer i landet också, säger Karin Runow.

Inte bara gospel

Att sjunga i kör tycks trenda över huvud taget, inte bara vad gäller gospel. Sollentuna församling har totalt 26 körer för barn och vuxna och upplever nu en jämn tillströmning av körsångare till så gott som allihop.

Många återvänder till sina körer nu när pandemirestriktionerna har lyfts, men även helt nya sångare har hittat till körerna som den närmaste tiden övar för fulla muggar inför konserterna som kommer senare i höst och under advent och jul.

Gott om körkonserter under hösten

17 oktober klockan 18–20: ”Take me back” med Sollentuna gospel i S:t Eskils kyrka, biljettköp via Easytic.

23 oktober klockan 15 och 24 oktober klockan 17: ”Jakten på den försvunna psalmskatten”, en musikal för hela familjen skriven av Karin Runow, biljetter via Easytic.

5 november klockan 18: "Lauridsen: Lux aeterna" med Laurentii motettkör, i Sollentuna kyrka.

6 november klockan 16: Fauré: "Requiem" med Edsbergs ungdomskör, i Edsbergskyrkan.

7 november klockan 15: Hovland: Pilgrimsmässa med Turebergs kyrkokör, i Turebergskyrkan.

14 november klockan 10: Jazzmässa söndag före Domsöndagen, i Kummelby kyrka.

21 november klockan 16: "Ellington: Sacred Concert" med Edsbergs kyrkokör, i Edsbergskyrkan.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Clownigt besök till Tureberg

Nyheter Föreställningen hålls på låtsasspråk. Den 15 augusti kommer clowntrion Trio Smack till Sollentuna för att bjuda på clownshow.fredag 5/8 15:49

Oväntade vinnarna av Gothia cup

Nyheter Vinnare. "Glädje och lättnad flödade i kroppen" När Sollentunalaget Maj FC startade 2019 var målet klart: vinna Gothia cup. Två år, en pandemi och många cuper senare är laget tillbaka i Sollentuna, med bucklan på hyllan.fredag 5/8 15:48

Halva flyktingkvoten snart fylld

Nyheter I augusti ska Sollentuna ha ordnat bostad åt 39 av 65 från Ukraina Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Sollentuna hamnade antalet på 65 personer.torsdag 4/8 17:18