Helenelunds IP har fått nytt konstgräs. Foto: Åsa Sommarström

Sollentuna först i Sverige med nytt konstgräs

Helenelunds IP har blivit mer miljövänlig. Detta med hjälp av en ny typ av konstgräs som ska se till att mikroplaster inte riskerar att hamna i naturen.

  • Publicerad 12:06, 24 aug 2018

Helenelunds IP har fått nytt konstgräs.

Sollentuna kommun har valt att ta bort det gamla konstgräset bestående av granulatkulor och satsar i stället på ett mer miljövänligt alternativ.

Risken med vanligt konstgräs är att de miljöfarliga gummikulorna dras med från planen och hamnar i naturen, men den nya planen är alltså helt fri från granulat.

Det nya materialet är i stället ett hybridgräs som består av en blandning av vanliga raka grässtrån och så kallat ”krullgräs”.

– På en vanlig konstgräsmatta är det ofta granulatkulorna som gör att gräset står upp – på dessa planer finns i stället ett lager krullgräs på botten. Det är samma material som de andra grässtråna men väldigt tjocka och krulliga. Detta ska göra att gräset behåller sin stadga, säger Vili Yrjänä, idrottskonsulent på kultur- och idrottskontoret.

Först i Sverige

Sollentuna blir först i Sverige med att testa denna typ av konstgräs på en fullstor fotbollsplan.

Det har tidigare testats på elvamannaplaner i bland annat Oslo där Sollentuna FK även har varit på studiebesök för att kontrollera kvaliteten på gräset.

Senare i höst sker även en renovering av Edsbergs sportfält och Norrvikens IP – men dessa planer kommer att behålla granulatkulorna.

– Där kommer vi utföra omfattande åtgärder för att behålla granulatkulorna på plats och det kommer läggas stora resurser på drift och skötsel. Helenelunds IP är ett väldigt speciellt läge då det är lika mycket skolgård som fotbollsplan på hög nivå – där behövde vi tänka nytt, säger Vili Yrjänä.

Redan från och med i morgon, lördag, kommer man kunna lira boll på det nya gräset.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Grå grusplan blir aktivitetsbana med konstgräs

Nyheter Blir ett lyft för eleverna på Rösjöskolan Eleverna på Rösjöskolan får en efterlängtad julklapp i år. Den gamla grusplanen intill skolan ska få helt nytt konstgräs – och det beräknas vara klart redan till jul.tisdag 24/11 5:40

I dag börjar 64 nya aspiranter vid norrortspolisen

Nyheter "Vi behöver fler poliser, framför allt lokalt och nära medborgarna" Norrortspolisen får förstärkning. I dag, den 23 november, börjar 64 nya aspiranter i Polisområde Nord, där Sollentuna ingår.måndag 23/11 16:30

Efter sju års fiske i Edsviken fick Deniz upp en baddare till öring

Nyheter Storfiskare från Tureberg vann kampen efter en halvtimmes drillning Envishet och tålamod är viktiga egenskaper för en fiskare. Fråga bara 29-årige Deniz Toker från Tureberg!måndag 23/11 14:40