Bäst i Norrort? Bollstanäs SK åker ur Elitettan i år, det står redan klart. "Vi tar gärna deras plats!" säger Lollo Schillgard, sportchef för damverksamheten i Sollentuna FK. Foto: Sollentuna FK

Sollentuna FK:s damer siktar på publikrekord i viktigaste matchen

Sollentuna FK gör en satsning på damerna, med målet att nå näst högsta serien senast 2024. Men rullar bollen SFK:s väg kan målet nås redan till 2022. Damlaget leder division 1 södra Svealand med tre omgångar kvar, och på lördag är det seriefinal mot Enskede IK hemma på Norrvikens IP.

  • Publicerad 11:15, 21 okt 2021

Vi ska vara en jämlik klubb som satsar lika mycket på herrar och damer.

– De har gått som tåget. Steven och Lollo har gjort ett jättebra jobb, säger Lena Whitman som är ny klubbchef i SFK sedan i våras.

”Steven och Lollo” är Steven Payne, ny för säsongen som huvudtränare i damlaget, och Louise Schillgard som är sportchef för damverksamheten i SFK.

Enligt förhandstipsen skulle Sollentuna få kämpa på seriens nedre halva i år, men laget har överraskat och toppar tabellen när tre av 22 omgångar återstår.

Parallellt pågår en satsning på damlaget, som skulle ha kommit även utan årets skrällartade sportsliga succé.

– Vi ska vara en jämlik klubb som satsar lika mycket på herrar och damer, säger Lena Whitman.

Flyttar till Vallen nästa år

I satsningen ingår att man flyttar från Norrvikens IP för att nästa år i stället spela hemmamatcherna på Sollentunavallen. Även träningarna flyttas till Edsbergs sportfält för att laget ska kunna träna på gräs.

Dessutom är ledarstaben klar för flera säsonger framöver. Steven Payne har kontrakt till 2024, liksom målvaktstränaren Stefan Asp.

– Vi har även gjort klart med en ny assisterande tränare, och vi kommer att ta in en egen fystränare till damerna, säger Lollo Schillgard.

Damlaget kommer att få mer ekonomiska resurser, men målet att ha många egna produkter kvarstår.

– Vi vill ge våra yngre speltid. Samtidigt måste vi ta in lite erfarenhet. Det behövs en mix. Vi ska skapa en trupp för Elitettan redan i division 1, för när vi går upp vill vi ju stanna kvar, säger Lollo Schillgard.

Bra år att kvala upp

Skulle SFK lyckas ro hem seriesegern väntar kval för att ta steget upp i Elitettan. Tre seriesegrare i division 1 spelar gruppspel och just i år går två av lagen upp – det brukar bara vara ett.

Men först måste seriesegern bärgas. Närmast väntar en viktig match då Sollentuna FK tar emot serietvåan Enskede IK hemma på Norrvikens IP på lördag, den 23 oktober.

Nyligen krossade Hammarby det damallsvenska publikrekordet då hemmaderbyt mot AIK lockade 18 537 åskådare.

Fullt så många får inte plats på Norrvikens IP – men även Sollentuna FK siktar på rekord.

– Ja, vi vill slå publikrekordet i division 1, säger Lena Whitman.

"Vi siktar på minst 500"

Problemet är att ingen tycks veta, inte ens på Svenska Fotbollförbundet, vad det nuvarande rekordet är.

– Det hade varit kul att ha något att gå på, men vi får väl bara sätta ett nytt rekord. Vi siktar på minst 500, men vi hoppas på många många fler – och vi uppmanar alla Sollentunabor som har möjlighet att komma och heja fram damerna, säger Lena Whitman.

Hur ska ni göra för att locka rekordpublik?

– Vi ska boosta matchen i våra digitala kanaler och på hemsidan. Tjejerna i laget ska själva dra med sig så många de kan, och de ska stå utanför ICA i Häggvik. Och så hoppas vi så klart på alla spelare i våra pojk- och flicklag – och de är många!

Hoda scoutades på Instagram – av Marockos landslag

Tabelltoppen division 1 södra Svealand

Så här ser läget ut efter 19 av 22 omgångar.

1) Sollentuna FK 45 poäng 56–28 (+28)

2) Enskede IK 44 poäng 64–22 (+42)

3) Boo FF 42 poäng 49–23 (+26)

4) Tyresö FF 39 poäng 60–29 (+31)

Visa merVisa mindre

Seriefinal på lördag, avspark klockan 14

Återstående spelschema i division 1 södra Svealand:

Omgång 20:

Sollentuna FK–Enskede IK, Norrvikens IP, klockan 14.00 den 23 oktober.

Boo FF–Dalhem IF, 23 oktober.

Tyresö FF–IK Tun, 23 oktober.

Omgång 21:

Sollentuna FK–Tyresö FF, Norrvikens IP, klockan 14.00 den 30 oktober.

Smedby AIS–Boo FF, 30 oktober.

Enskede IK–Stureby FF, 31 oktober.

Omgång 22 (sista):

IK Viljan Strängnäs–Sollentuna FK, Larslunda IP, klockan 14.00 den 6 november.

Sätra SK–Enskede IK, 6 november.

Boo FF–Stureby FF, 6 november.

Tyresö FF–Stuvsta IF, 6 november.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Dispyt på E4 slutade med misshandel

Nyheter Försök till omkörning rörde upp känslor Irritation uppstod emellan två bilister på E4 då en man i 30-årsåldern skulle köra om en man i 20-årsåldern i höjd med Haga Norra. Nu har den ene mannen dömts i Attunda tingsrätt för misshandel.måndag 17/1 14:30

Man ur huse när norrskenet färgade himlen grön

Nyheter Många Sollentuanbor spanade in ljusfenomenet Facebook svämmade över av bilder från Rotebro, Edsberg, Järvafältet och andra delar av Sollentuna då ett tydligt norrsken syntes både i fredags och i lördags. Den här bilden på himlen över...måndag 17/1 11:26

Sollentuna Bio gör gärna comeback

Nyheter Hoppas på förslaget om bibblans lokaler vid Aniaraplatsen I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om Socialdemokraternas förslag att bygga om bibblan lokaler vid Aniaraplatsen till ett kulturhus, med plats för bland annat en biograf, när biblioteket...måndag 17/1 6:30