Sollentuna FK ber att få slippa planhyror under coronakrisen

Effekterna av coronaviruset drabbar inte bara företag utan även idrottsrörelsen. Både Svenska fotbollförbundet och intresseföreningen Ettanfotboll uppmanar nu alla kommuner att slopa plan- och hallhyror för att inte klubbarna ska gå under i coronakrisen. En bra idé, tycker Sollentuna FK.

  • Publicerad 16:15, 1 apr 2020

– Ja, vi har redan kontaktat kommunen och frågat om vi kan få slippa planhyrorna i det här läget, säger Mikael Sollentuna FK:s klubbchef Mikael Thorstensson.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att seriestarten har senarelagts för klubbens herr- och damlag, som båda spelar i division 1.

Fördröjd seriestart ger lååååång försäsong för Sollentuna FK

Tufft för division 1-klubbarna

Men inte bara det sportsliga påverkas utan även ekonomin. Ettanfotboll, intresseorganisationen för alla herrklubbar i ettan, har samlat in uppgifter från sina 32 medlemsklubbar och det visade sig att många har det mycket tufft:

  • Över 90 procent av klubbarna har redan tappat sponsorer.
  • Cirka 50 procent har redan nu problem med likviditeten.
  • Fem klubbar har redan tvingats säga upp anställda och 50 procent bedömer att man kommer att behöva göra det framöver.
  • 60 procent bedömer att man kommer att behöva dra ner på storleken på spelartruppen i A-laget.
  • 30 procent uppger att man sannolikt kommer att behöva dra ner på barn- och ungdomsverksamheten.

Sammanlagt har klubbarna redan nu tappat över 10 miljoner kronor i intäkter, medan utgifterna i form av exempelvis planhyror finns kvar.

Föreslår slopade planhyror

För att rädda så många idrottsklubbar som möjligt uppmanar därför Ettanfotboll alla kommuner att slopa alla hyror för idrottens planer, hallar, anläggningar och lokaler under hela 2020.

– Det är en bra idé som skulle få effekt direkt. Dessutom är det rättvist eftersom man får stöd i förhållande till hur stor verksamhet man har, säger Mikael Thorstensson.

Cuper ställs in

Han betonar att det inte är någon omedelbar fara för Sollentuna FK:s del.

– Nej vi är nog bland de bättre rustade av division 1-klubbarna. Vi har en stark ekonomi och våra inkomster bygger inte så mycket på matchintäkter, så vi har inga problem med likviditeten just nu.

Klubben har tvingats ställa in två cuper, och lär få ställa in fler, och går därmed miste om planerade intäkter. Däremot har man ännu inte tappat några sponsorer.

– Nej, vi står tryggt där för 2020 med några ganska stora starka partners, men framåt är det ju mer osäkert om det här fortsätter. 2021 kommer det att vara ett helt förändrat landskap tror jag, säger Mikael Thorstensson.

A-lagstruppen påverkas inte

Inga anställda har sagts upp eller permitterats, ”men det kan förändras snabbt” förklarar Mikael Thorstensson. A-lagstruppen påverkas troligen inte då det ändå handlar om relativt små pengar. Och barn- och ungdomsverksamheten drar man heller inte ner på.

– Verkligen inte. Vi tvingas ju ställa in cuper, men vi tar inget eget beslut om att minska verksamheten.

Stockholmsfotbollen skjuter upp alla matcher på obestämd tid

Stor osäkerhet inför framtiden

Ingen ekonomisk kris just nu för Sollentuna FK, men minskade intäkter och en stor osäkerhet inför framtiden gjorde att klubben redan före initiativet från Ettanfotboll hörde av sig till kommunen.

– Vi föreslog slopade planhyror och även att det kommunala aktivitetsstödet ska ligga kvar på samma nivå som 2019 även om det kanske blir något färre aktivitetstillfällen på grund av coronaviruset, säger Mikael Thorstensson.

”Kommunens intäkter minskar också”

Förslagen diskuteras just nu inom kommunen, berättar kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).

– Vi måste ha en dialog med föreningarna individuellt, behoven ser väldigt olika ut. Kommunens intäkter minskar ju också nu när många föreningar avbokar sina aktiviteter, säger han.

Aktivitetsstödet kan bli intakt

Däremot har han ”grundinställningen” att aktivitetsstödet ska betalas ut i planerad nivå även om antalet aktiviteter minskar.

– Jag ska diskutera det med idrottschefen och idrottskonsulenterna, och sedan ska beslut tas i nämnden. Vi har inga sammanträden nu så det blir jag som får ta beslutet, efter samråd med idrottskontoret, säger Magnus Ramstrand.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Hoppfull invigning på Enavallens nya banor

Sport Enavallens friidrottsbanor har renoverats. 11 augusti ska de invigas. Då kommer Sverigeeliten till Enköping.onsdag 4/8 4:18

Ståhl om guldet: ”Det var magiskt”

Nyheter Järfällas diskushjälte är tillbaka i Sverige efter bragden i Tokyo Järfällas Daniel Ståhl har kommit tillbaka till Sverige efter att ha vunnit ett historiskt OS-guld i Tokyo.tisdag 3/8 15:18

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00