Sollentuna får ytterligare 21 välfärdsmiljoner

Regeringen har meddelat att man skjuter till ytterligare 6 miljarder kronor för att kommuner och regioner ska klara välfärden i coronakrisen. För Sollentunas del innebär det ett tillskott på cirka 21 miljoner kronor.

  • Publicerad 17:20, 20 maj 2020

Tillsammans med de extra miljoner som regeringen (S och MP) tillsammans med L och C aviserade i januari och i april får Sollentuna ett totalt tillskott på 134 miljoner kronor.

De så kallade januaripartierna (S, MP, L och C) har uppmanat kommuner och regioner att redan nu agera och planera sin verksamhet utifrån tillskottet.

S: Budgetjustering behövs

För att pengarna ska kunna användas under 2020 krävs dock att en kommun aktivt tar beslut om att justera årets budget, enligt Joakim Jonsson (S) oppositionsråd i Sollentuna.

Joakim Jonsson (S), oppositionsråd. Foto: Socialdemokraterna i Sollentuna

Han berättar att han har föreslagit en sådan budgetjustering både i januari och i april då de tidigare stödmiljonerna delades ut.

Sollentuna befinner sig mitt i en pandemi där välfärden är under enorm press. De här pengarna kommer att göra stor nytta i kommunens viktiga arbete med att minska smittspridning och rädda liv, säger han.

”Pengarna behövs här och nu”

”Brist på pengar ska inte stå i vägen för arbetet med att begränsa spridningen av coronaviruset och vårda patienter med covid-19”, skriver företrädare för de fyra januaripartierna på DN Debatt.

– Hittills har M-styret i Sollentuna inte velat ta in de extra välfärdsmiljonerna i budgeten, men vi ger oss inte. Pengarna behövs här och nu och är avsedda att komma Sollentunaborna till del i år, säger Joakim Jonsson.

”Betyder inte att vi reviderar budgeten”

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) förklarar att kommunen har en budget för innevarande år, att det är den som är beslutad och att det är ”den som gäller under året”.

Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna. Foto: Erja Lempinen

– De nya pengarna betyder inte att vi reviderar budgeten. Då skulle vi behöva ta nytt budgetbeslut för alla nämnder. Men pengarna kommer att komma kommunen tillhanda och de kommer att göra nytta, säger han.

Men kan de användas i år utan ett nytt budgetbeslut?

– Det är för tidigt att svara på. I höst får vi följa upp budgeten och utvärdera coronavirusets effekter.

Beslut om budget 2021 uppskjutet

Under hösten ska även budgeten för nästa år tas, något som brukar ske i juni men som i år skjutits upp på grund av pandemin.

– Det var samtycke mellan majoriteten och oppositionen om att det var bättre att skjuta upp budgetbeslutet till i höst, säger Henrik Thunes.

Är det klart när ni ska besluta om budgeten för 2021?

– Nej, men vi beslutar om det på kommunstyrelsens möte den 1 juni, då förslaget är att budgeten beslutas i november.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Pandemin tvingar kyrkan att satsa digitalt i jul

Nyheter Gudstjänster och konserter i Sollentuna livesänds via nätet Från första advent och ända fram till jul brukar kyrkan ha ett späckat schema, men i år blir allt annorlunda på grund av coronapandemin – Tiden nu och till jul är vår största tid, vi brukar ha...tisdag 1/12 5:40

Smittade elever var i skolan – nu stängs högstadiet i en vecka

Nyheter Utbildningsnämndens ordförande tog beslutet på söndagen Högstadiet på Helenelundsskolan går över till fjärrundervisning från och med i dag måndag och fram till och med fredag den 4 december. Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) tog...måndag 30/11 1:20