Anonymt. Visselblåsarfunktion innebär att kommunanställda kan anmäla missförhållanden anonymt. Foto: Mikael Andersson

Sollentuna får visselblåsarfunktion

Sollentuna kommun har infört en visselblåsarfunktion. Det innebär att kommunanställda kan anmäla misstankar om missförhållanden på jobbet anonymt.

  • Publicerad 16:24, 20 jul 2022

Sollentuna kommun har infört en funktion för så kallad visselblåsning. Det innebär att kommunanställda kan anmäla misstankar om missförhållanden anonymt.

Beslutet kommer efter att en ny lag antagits som kräver att kommuner inrättar en oberoende rapporteringskanal. I Sollentuna är det företaget PwC som kommer utföra arbetet.

Funktionen kan inte användas för arbetsmiljöproblem utan det handlar om oegentligheter som jäv, korruption och mutor.

Anställda eller inhyrda arbetstagare och arbetssökande hos kommunen, volontärarbetare, praktikanter samt egenföretagare som utför uppdrag för Sollentuna kan använda funktionen. Den gäller även för personer som tidigare varit anställda.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så drabbas ridskolan av inflationen

Nyheter Kan tvingas höja avgiften: "Känns riktigt jobbigt" Dyrare el, diesel och foder – för Överby ridskola har inflationen lett till mörka orosmoln på ridskolans himmel."Vi är beroende av det mesta som ökat, vi är ganska utsatta", säger Lena Wiman,...fredag 12/8 16:12

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10