Trots en del protester från Sollentuna genomförs de föreslagna försämringarna i busstrafiken. Foto: Åsa Sommarström

Sollentuna får sämre bussförbindelser

I fjol lyckades en stark opinion stoppa planerade försämringar för busstrafiken i Sollentuna – men bara tillfälligt. I stället genomförs de nu, från den 15 december. Trafiknämnden i Region Stockholm har möte den 25 november och väntas då besluta om förändringar på bland annat 516, 526 och 607.

  • Publicerad 10:17, 21 nov 2019

– Riktigt dåligt för oss Sollentunabor, särskilt för de i Edsberg och Viby, som vill ta sig snabbt till jobbet i stan och hem. Kollektivtrafiken ska hjälpa familjerna att klara vardagspusslet, med det här förslaget blir det tvärtom. Jag har pratat med Socialdemokraterna som är opposition i Region Stockholm. De är också upprörda, säger Joakim Jonsson (S), oppositionsråd i Sollentuna.

När det gäller kollektivtrafiken är politikerna i Sollentuna i stora drag överens, och så även nu. Sollentunapolitikern Soley Aksöz Lithborn (M) är ledamot i regionfullmäktige och hon håller med om att förändringarna i busstrafiken blir till det sämre för Sollentuna.

”Vi fortsätter att kämpa”

– Vi Sollentunamoderater har kämpat hårt för att få behålla de här bussarna, men även om man är i majoritet så måste man tänka på det stora hela och länet i helhet. Nu blir det så här det närmaste året och det är olyckligt, men vi fortsätter att kämpa, säger hon.

Alla förändringar som berör busstrafiken i Sollentuna finns att hitta i trafikförvaltningens dokument här.

Många ändringar föreslås i Sollentunas busslinjer

De förändringar som väckt störst lokal opinion i Sollentuna sedan förslaget gick ut på remiss i våras är dessa:

”Paketlösning” Linje 607 och 526

Linje 607 går i dag Danderyds sjukhus–Karolinska sjukhuset men kortas nu av och trafikerar endast Danderyd–Sollentuna. Sträckan Sollentuna–Karolinska sjukhuset förs över till linje 526.
Linje 526 dras in på sträckan Edsberg–Sollentuna, trafiken på sträckan förs över till linje 607, även delen mot Sergels torg dras in. I stället tar linjen över nuvarande linje 607:s trafikuppdrag på sträckan Sollentuna–Karolinska sjukhuset. För att underlätta för de skolungdomar som använt linjen mellan de norra och södra delarna av Sollentuna förlängs enstaka turer på linje 526 till och från Rudbecksskolan, anpassat till skolans start- och sluttider.

Linje 516, i dag Sergels torg–Viby, kortas av och kör Södra Häggvik/Mossvägen–Sergels torg. Sträckan Norrviken station–Viby övertas av 525.

Linje 514 trafikerar Häggviks handelsplats–Spånga station. Sträckningen mellan Häggvik och Sollentuna tas bort och ersätts av linje 522.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skenande elpriser oroar Sollentunas husägare

Nyheter Sotarna har mer än någonsin att göra och SEOM uppmanar till sparsamhet Nya prognoser visar elpriserna kan bli tre gånger så höga som förra vintern – minst. Nu uppmanar kommunens energibolag Sollentunaborna att göra vad de kan för att spara både el och pengar.söndag 2/10 6:50