Sollentuna får mångmiljonbelopp i extra statsbidrag

Coronapandemin har lett till både minskade skatteintäkter och ökade kostnader för landets kommuner. För att stötta kommuner och regioner presenterade regeringen och samarbetspartierna L och C i går ett extra statsbidrag på 10 miljarder kronor. För Sollentuna innebär det ett tillskott på 50 miljoner.

  • Publicerad 17:46, 8 sep 2020

– Det här är ett mycket välkommet tillskott, och särskilt positivt är att detta är generella bidrag, som vi kan använda på det sätt som gör störst nytta för Sollentunaborna, säger Anna-Lena Johansson (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande och ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Anna-Lena Johansson (L), förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Åsa Sommarström

Äldreomsorgen stärks

Av totalt 10 miljarder kronor i generella bidrag går 7 miljarder till landets 290 kommuner. Pengarna fördelas efter kommunernas invånarantal och Sollentuna får alltså får cirka 50 miljoner kronor.

I budgeten föreslås även ett permanent tillskott på 4 miljarder kronor till kommunerna, en satsning som syftar till att stärka äldreomsorgen.

Fler satsningar

Därutöver presenterades redan i våras satsningen Äldreomsorgslyftet som innebär att ny och befintlig personal ges möjlighet att genomgå utbildning till vårdbiträde eller undersköterska inom kommunal vuxenutbildning eller motsvarande utbildning på folkhögskola på betald arbetstid.

Sollentuna får över 2,5 miljoner att satsa på äldreomsorgen

Staten finansierar kommunernas kostnader för tiden då den anställde är frånvarande på grund av studier. Denna satsning förstärks och förlängs. För Sollentunas del innebär dessa två tillskott cirka 22,7 respektive 9,3 miljoner kronor under 2021, utöver satsningar som har presenterats tidigare under året.

– Medarbetarna inom äldreomsorgen har burit ett tungt ansvar för att upprätthålla en fungerande samhällskritisk verksamhet under pandemin. Det är ett mycket glädjande besked att dessa hjältar prioriteras i kommande statsbudget, säger Anna-Lena Johansson (L).

Budgetarbetet pågår

I Sollentuna brukar budgeten för nästkommande år tas av kommunfullmäktige i juni, men under våren beslutades att budgetbehandlingen skulle skjutas till hösten på grund av den ekonomiska osäkerhet som pandemin medfört.

I stället pågår budgetarbetet inom kommunen just nu och en budget väntas antas av fullmäktige i november.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30