Sollentuna får 22,7 miljoner i statsbidrag till äldreomsorgen

Från och med nu kan alla Sveriges kommuner ta del av regeringens nya äldreomsorgssatsning på totalt 4 miljarder kronor. För Sollentunas del handlar det om ett möjligt tillskott på nära 22,7 miljoner kronor.

  • Publicerad 16:08, 5 mar 2021

Pengarna fördelas mellan kommunerna under 2021 och går att söka via Socialstyrelsen från och med i går, den 4 mars.

De får användas utifrån lokala behov för att utveckla och förbättra kommunens äldreomsorg. Det kan exempelvis handla om att öka personalkontinuiteten, att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor eller att motverka ensamhet bland äldre.

"Minuthetsen måste bort"

Socialdemokraterna i Sollentuna välkomnar statsbidraget och vill att kommunen utnyttjar möjligheten.

– Äldreomsorgen i Sollentuna har gått på knäna under pandemin. Statsbidraget skulle göra enorm skillnad för kvaliteten i omsorgen och arbetsvillkoren för de anställda, säger Gunilla Hultman (S), 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Anton Lindgren (S), ledamot i vård- och omsorgsnämnden, vill att statsbidraget ska användas för att öka insatstiderna i hemtjänsten.

– Minuthetsen i hemtjänsten måste bort. Med det här statsbidraget kan vi förlänga tiderna för varje besök i äldreomsorgene, utan kostnad för kommunen. Då kan Sollentunas äldre få den goda omsorg de förtjänar, säger han.

Ska återrapporteras

Statsbidraget på 4 miljarder kan sökas fram till den 1 november.

Syftet är att säkerställa en god vård och omsorg av äldre personer.

Statsbidraget går att söka via Socialstyrelsens webbplats och kommunen rekvirerar både för verksamhet i egen regi och för de eventuella privata utförare som har verksamhet i kommunen.

Varje kommun ska senast den 28 februari 2022 återrapportera hur statsbidraget har använts.

Medel som inte har använts eller som inte har använts i enlighet med villkoren i regeringens beslut ska återbetalas.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40

110 år sedan OS-maran gick i Sollentuna

Nyheter Myten om japanen som försvann skapades i Tureberg I nästa vecka har det gått 110 år sedan maratonloppet i Solskensolympiaden avgjordes då löparna sprang tur och retur från Stockholms stadion – med vändning på höjden mellan Sollentunaholm och...tisdag 5/7 13:22

Uppmaningen: Koppla din hund

Nyheter Problem. Lös hund jagade hästen Hermes Catrin och hästen Hermes blev jagade av en hund på ridturen. Nu vädjar hon till traktens hundägare att hålla koll på sina fyrfotingar ute i skogen.tisdag 5/7 6:30