Sollentuna blev Sveriges Kvalitetskommun – men bara åtta tävlade
För ett par veckor sedan tog Sollentuna hem utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun på Kvalitetsmässan i Göteborg. Politiker och tjänstemän blev glada och stolta. Men flera kommuninvånare ifrågasätter både kostnaderna för tävlingen och värdet av priset då bara åtta av Sveriges 290 kommuner ställde upp.
- Nyheter
- Publicerad 06:03, 8 dec 2019
Utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun delas sedan 2003 ut vart annat år till den kommun som enligt Kvalitetsmässan ”har lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande”.
I år gick utmärkelsen alltså till Sollentuna och kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) och kommundirektör Per Törnvall fick kliva upp på scenen på Göteborgsoperan och ta emot en skulptur av konstnären Ernst Billgren och 50 000 kronor.
Politiker gladde sig
Detta uppmärksammades glatt på Facebook av bland andra utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz-Lithborn (M) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).
Men inläggen väckte inte bara jubel bland Sollentunaborna.
Många som kommenterade ifrågasatte i stället värdet av utmärkelsen eftersom endast åtta av Sveriges 290 kommuner hade valt att anmäla sig till tävlingen.
Fakta
Dessa åtta kommuner anmälde sig
Kommunerna som ansökte om att bli Sveriges Kvalitetskommun 2019 var Sollentuna, Luleå, Norsjö, Vallentuna, Ängelholm, Höganäs, Ljungby och Gislaved.
De fem förstnämnda gick vidare till etapp två och nominerades därmed. Därefter drog sig Luleå ur medan Sollentuna vann vilket kungjordes på Kvalitetsmässan i Göteborg i mitten av november.
Några undrade också hur mycket det kostat Sollentuna att delta – inte minst då Luleå valde att dra sig ur tävlingen efter att som en av fem kommuner ha gått vidare till etapp två i urvalsprocessen, bland annat på grund av att man inte ville riskera att vinna och därmed dra på sig en beräknad kostnad på 850 000 för att arrangera en lokal kvalitetskonferens som en vinst hade krävt enligt tillförordnade kommundirektören Anna Lindh Wikblad.
Men så mycket som 850 000 kronor behöver det inte alls kosta när det är Sollentunas tur att anordna kvalitetskonferens 2021, förklarar Magnus Ramstrand.
– Nej, vi bestämmer själva nivån och hur vi lägger upp det, säger han.
”Finns inga formella krav”
Per Törnvall berättar att det inte ens är ett krav från Kvalitetsmässans arrangör Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att vinnaren ska anordna en egen lokal kompetensmassa.
– Det finns inga formella krav, men traditionen bjuder att man gör det och bjuder in kommunsverige för att dela med sig av sina erfarenheter, säger han.
Kommer Sollentuna att ordna en egen mässa?
– Nu har vi precis vunnit och det är i sin linda men det ska vi nog göra, det är en rimlig utgångspunkt. Men 850 000 behöver det inte kosta. Vissa tidigare vinnarkommuner har haft väldigt höga ambitioner.
Kostade pengar att vara med
Vissa kostnader för att vara med i tävlingen är dock mer specificerade. Att vara med och delta i nomineringsprocessen kostade 85 000 kronor. Kommunerna jämfördes i SKR:s Kompetenskompass och de fem bästa gick vidare till etapp två där det kostade 85 000 kronor till att vara med. Där gjordes en jämförelse av kommunernas verksamhetsresultat, en finansiell analys och en granskning av HME, Hållbart Medarbetarskap.
– Det är värdefullt att få en sådan genomlysning av en extern part som tittar på vår förmåga att styra och leda, säger Per Törnvall.
”Vi bodde inte storstilat”
Till detta kommer en kostnad på 150 000 kronor för en monter på Kvalitetsmässan.
Resa och boende för Per Törnvall och Henrik Thunes som tog emot utmärkelsen var också en kostnad, men den var inte stor berättar Per Törnvall.
– Nej, vi tog tåg, andra klass, och vi bodde inte storstilat.
Omkring 30 tjänstemän från Sollentuna
Exakt hur många tjänstemän från Sollentuna som åkte till Göteborg för att delta i Kvalitetsmässan vet inte Per Törnvall och att ta fram uppgiften är omständigt förklarar han, men han gissar på att det var omkring 30 personer.
Kostnaden för dem har dock inget med själva tävlingen att göra, de hade oavsett varit med på mässan. Luleå, som ju drog sig ur, skickade till exempel 17 tjänstemän till mässan – en kostnad för dem på cirka 300 000 kronor.
”Väl investerade pengar”
Både Magnus Ramstrand och Per Törnvall betonar att Sollentuna inte bara har haft kostnader utan även vinning av att tävla om utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun.
– Vi har lärt oss väldigt mycket genom att vara med och bli utvärderade i Kommunkompassen, det är väl investerade pengar, säger Magnus Ramstrand.
”Bygger upp den inre stoltheten”
Per Törnvall är inne på samma linje, plus att det finns ett värde i att vara med och ”positionera sig och marknadsföra kommunen” menar han.
– Att vi vann bygger upp den inre stoltheten och vårt varumärke. Ur ett arbetsgivarperspektiv blir det lättare att behålla och rekrytera chefer och medarbetare, säger han.
Fakta
”Bidrar till bättre styrning”
Dessutom handlar det om små pengar sett till kommunens hela omsättning på drygt 4 miljarder kronor – särskilt om man ser till att den renodlade kostnaden för enbart själva tävlingen stannar på 2×85 000 minus 50 000 i prispeng.
– Kommunkompassen kostade 170 000 kronor och bidrar den till bättre styrning och ledning så att vi blir bara en promille effektivare så har vi räknat hem den kostnaden, säger Per Törnvall.
”Jag står för vad vi gör”
Flera som kommenterade Magnus Ramstrands inlägg på Facebook menade att Sollentunas ledning inte bör slå sig för bröstet då endast åtta kommuner, varav en drog sig ur, deltog i tävlingen.
”Ankdamm”, ”onödig och ointressant tävling” och ”Öppenhet/Transparens var säkerligen inte ett av kriterierna”, var några av kommentarerna.
Den inställningen är tråkig tycker Magnus Ramstrand.
– Oavsett vad man gör så får man kritik. Men jag står för vad vi gör, vi är på rätt väg, säger han.
Fakta
Sex personer satt i juryn
Juryn för Sveriges Kvalitetskommun 2019 bestod av Vesna Jovic, tidigare vd för Sveriges Kommuner och Landsting (juryns ordförande), Göran Arrius, ordförande Saco, Henrik Edman, direktör Kvalitetsmässan, Veronica Magnusson, ordförande Vision, Hans Petersson, Kommunforskning i Västsverige (KFI), och Morten Øgård, professor vid Universitetet i Agder.