Sollentuna blev Sveriges Kvalitetskommun – men bara åtta tävlade

För ett par veckor sedan tog Sollentuna hem utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun på Kvalitetsmässan i Göteborg. Politiker och tjänstemän blev glada och stolta. Men flera kommuninvånare ifrågasätter både kostnaderna för tävlingen och värdet av priset då bara åtta av Sveriges 290 kommuner ställde upp.

  • Publicerad 06:03, 8 dec 2019

Utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun delas sedan 2003 ut vart annat år till den kommun som enligt Kvalitetsmässan ”har lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, verksamheter, arbetsmiljö och samhällsbyggande”.

I år gick utmärkelsen alltså till Sollentuna och kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) och kommundirektör Per Törnvall fick kliva upp på scenen på Göteborgsoperan och ta emot en skulptur av konstnären Ernst Billgren och 50 000 kronor.

Politiker gladde sig

Detta uppmärksammades glatt på Facebook av bland andra utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz-Lithborn (M) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD).

Men inläggen väckte inte bara jubel bland Sollentunaborna.

Många som kommenterade ifrågasatte i stället värdet av utmärkelsen eftersom endast åtta av Sveriges 290 kommuner hade valt att anmäla sig till tävlingen.

Fakta

Dessa åtta kommuner anmälde sig

Kommunerna som ansökte om att bli Sveriges Kvalitetskommun 2019 var Sollentuna, Luleå, Norsjö, Vallentuna, Ängelholm, Höganäs, Ljungby och Gislaved.

De fem förstnämnda gick vidare till etapp två och nominerades därmed. Därefter drog sig Luleå ur medan Sollentuna vann vilket kungjordes på Kvalitetsmässan i Göteborg i mitten av november.

Några undrade också hur mycket det kostat Sollentuna att delta – inte minst då Luleå valde att dra sig ur tävlingen efter att som en av fem kommuner ha gått vidare till etapp två i urvalsprocessen, bland annat på grund av att man inte ville riskera att vinna och därmed dra på sig en beräknad kostnad på 850 000 för att arrangera en lokal kvalitetskonferens som en vinst hade krävt enligt tillförordnade kommundirektören Anna Lindh Wikblad.

Men så mycket som 850 000 kronor behöver det inte alls kosta när det är Sollentunas tur att anordna kvalitetskonferens 2021, förklarar Magnus Ramstrand.

– Nej, vi bestämmer själva nivån och hur vi lägger upp det, säger han.

”Finns inga formella krav”

Per Törnvall berättar att det inte ens är ett krav från Kvalitetsmässans arrangör Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att vinnaren ska anordna en egen lokal kompetensmassa.

– Det finns inga formella krav, men traditionen bjuder att man gör det och bjuder in kommunsverige för att dela med sig av sina erfarenheter, säger han.

Kommer Sollentuna att ordna en egen mässa?

– Nu har vi precis vunnit och det är i sin linda men det ska vi nog göra, det är en rimlig utgångspunkt. Men 850 000 behöver det inte kosta. Vissa tidigare vinnarkommuner har haft väldigt höga ambitioner.

Kostade pengar att vara med

Vissa kostnader för att vara med i tävlingen är dock mer specificerade. Att vara med och delta i nomineringsprocessen kostade 85 000 kronor. Kommunerna jämfördes i SKR:s Kompetenskompass och de fem bästa gick vidare till etapp två där det kostade 85 000 kronor till att vara med. Där gjordes en jämförelse av kommunernas verksamhetsresultat, en finansiell analys och en granskning av HME, Hållbart Medarbetarskap.

– Det är värdefullt att få en sådan genomlysning av en extern part som tittar på vår förmåga att styra och leda, säger Per Törnvall.

”Vi bodde inte storstilat”

Till detta kommer en kostnad på 150 000 kronor för en monter på Kvalitetsmässan.

Resa och boende för Per Törnvall och Henrik Thunes som tog emot utmärkelsen var också en kostnad, men den var inte stor berättar Per Törnvall.

– Nej, vi tog tåg, andra klass, och vi bodde inte storstilat.

Omkring 30 tjänstemän från Sollentuna

Exakt hur många tjänstemän från Sollentuna som åkte till Göteborg för att delta i Kvalitetsmässan vet inte Per Törnvall och att ta fram uppgiften är omständigt förklarar han, men han gissar på att det var omkring 30 personer.

Kostnaden för dem har dock inget med själva tävlingen att göra, de hade oavsett varit med på mässan. Luleå, som ju drog sig ur, skickade till exempel 17 tjänstemän till mässan – en kostnad för dem på cirka 300 000 kronor.

”Väl investerade pengar”

Både Magnus Ramstrand och Per Törnvall betonar att Sollentuna inte bara har haft kostnader utan även vinning av att tävla om utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun.

– Vi har lärt oss väldigt mycket genom att vara med och bli utvärderade i Kommunkompassen, det är väl investerade pengar, säger Magnus Ramstrand.

”Bygger upp den inre stoltheten”

Per Törnvall är inne på samma linje, plus att det finns ett värde i att vara med och ”positionera sig och marknadsföra kommunen” menar han.

– Att vi vann bygger upp den inre stoltheten och vårt varumärke. Ur ett arbetsgivarperspektiv blir det lättare att behålla och rekrytera chefer och medarbetare, säger han.

Fakta

Juryns motivering till att Sollentuna vann

Sollentuna har i sin styrning tre övergripande mål: ”Trygghet och välfärd genom livet”, ”Hållbar och konkurrenskraftig tillväxt” och ”Attraktiv och effektiv organisation”.

Ett väl fungerande samspel mellan politiker och tjänstepersoner samt ett tydligt styrsystem är några av orsakerna till att dessa mål genomsyrar organisationen och ger kraft för att kunna ge brukarna god service till en rimlig kostnad.

En god finansiell styrka, hög kvalitet och låga kostnader inom flera verksamheter gör att Sollentuna lättare kan möta flera av de utmaningar som Kommunsverige står inför idag.

Sollentuna är en värdig vinnare av priset som är en skulptur av konstnären Ernst Billgren och 50 000 kr.

Källa: Kvalitetsmässan
Visa merVisa mindre

”Bidrar till bättre styrning”

Dessutom handlar det om små pengar sett till kommunens hela omsättning på drygt 4 miljarder kronor – särskilt om man ser till att den renodlade kostnaden för enbart själva tävlingen stannar på 2×85 000 minus 50 000 i prispeng.

– Kommunkompassen kostade 170 000 kronor och bidrar den till bättre styrning och ledning så att vi blir bara en promille effektivare så har vi räknat hem den kostnaden, säger Per Törnvall.

”Jag står för vad vi gör”

Flera som kommenterade Magnus Ramstrands inlägg på Facebook menade att Sollentunas ledning inte bör slå sig för bröstet då endast åtta kommuner, varav en drog sig ur, deltog i tävlingen.

”Ankdamm”, ”onödig och ointressant tävling” och ”Öppenhet/Transparens var säkerligen inte ett av kriterierna”, var några av kommentarerna.

Den inställningen är tråkig tycker Magnus Ramstrand.

– Oavsett vad man gör så får man kritik. Men jag står för vad vi gör, vi är på rätt väg, säger han.

Fakta

Sex personer satt i juryn

Juryn för Sveriges Kvalitetskommun 2019 bestod av Vesna Jovic, tidigare vd för Sveriges Kommuner och Landsting (juryns ordförande), Göran Arrius, ordförande Saco, Henrik Edman, direktör Kvalitetsmässan, Veronica Magnusson, ordförande Vision, Hans Petersson, Kommunforskning i Västsverige (KFI), och Morten Øgård, professor vid Universitetet i Agder.

Källa: Kvalitetsmässan

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu säljer Sollentunahem nästa etapp: 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg

Nyheter Kommunen vill se en köpare med långsiktig vision I maj i fjol sålde Sollentunahem 541 lägenheter i Rotebro och Rotsunda. Nu är det dags för den andra försäljningsetappen av tre – då cirka 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg ska säljas.tisdag 19/1 5:30

Kontrollen av trängseln i butiker har redan startat

Nyheter 30 tjänstemän på länsstyrelsen jobbar med tillsynen Första veckan med nya covid-19-lagen och länsstyrelsen har redan varit ute och kontrollerat att inte för många kunder släpps in i butikerna: "De har varit väl förberedda. Vi har sett väldigt många...måndag 18/1 16:17

37-årig man dömd för kallblodiga mordet på busstorget

Nyheter Hade karaktären av en avrättning, menar tingsrätten En 22-årig man sköts till döds på busstorget vid Sollentuna centrum mitt på ljusa dagen den 6 februari i fjol. Nu har en 37-årig man dömts till fängelse på livstid för mord och grovt vapenbrott.måndag 18/1 11:32