Några turister trodde att svenskarna skulle vara kyliga, men blev positivt överraskade. Foto: Foto: Oskar Alex

Soligt Stockholm hyllas av turisterna

Trygg, anrik, vacker och mångfaldig. Det är några av orden turisterna använder för att beskriva Stockholm.

  • Publicerad 17:56, 16 maj 2018

– Inget negativt alls, vi har bara njutit, säger Amy från Kalifornien som besöker staden tillsammans med sin man Michael.

Michael och Amy från Kalifornien. Foto: Oskar Alex

– Jag trodde att det skulle vara mycket mindre kulturell mångfald. Men bilden av Sverige vi växt upp med är en annan än den vi såg när vi kom hit. Stockholm påminner om mindre variant av East Village i New York, det är väldigt häftigt, säger Michael.

Några andra turister fick sina fördomar om svenskar motbevisade. De hade förväntat sig människor som var kyliga och avståndstagande, men upplevde att folk var precis tvärtom.

Stockholm påminner om en mindre variant av East Village i New York

Michael, amerikansk turist

Michael tror inte att det är en slump.

– Jämfört med kaoset i USA verkar folk i allmänhet ha det ganska bra här. Det tror jag påverkar vibbarna. Vi var på Artipelag där det var en massiv kö, men folk verkade inte bry sig. En annan världssyn än hos oss, där alla är otåliga och vill ha allt på en gång.

Elaine Glantz, 19, från Orlando. Foto: Oskar Alex

Elaine Glatz från Orlando har alltid velat åka hit.

– Jag älskar staden, det finns så mycket historia. Sedan gillar jag också svensk interiördesign, som på IKEA. Staden känns väldigt tryggt, jag var ute och gick mitt i natten men det var inte alls mycket folk, och så fanns det belysning också, säger hon.

– Största skillnaden är nog att man kan gå överallt, i Orlando måste jag ha bil. Där finns det heller inga gamla byggnader, vi har bara massa köpcentrum och en nöjespark.

Hon står på Skeppsbron där det är strålande sol och molnfri himmel, men temperaturupplevelsen verkar vara något av en smaksak.

– Jag förväntade mig att det skulle vara kallt, och det tycker jag att det är, men folk har sagt att det är varmt ute!

Svensk vinter avskräcker

Just vädret verkar vara det som hindrar Michael och Amy från att flytta hit.

– Det är som i Montreal, jag var där en sommar och tyckte att det var bra väder. Då sa en kompis: ”vänta bara tills du får se hur det är på vintern”, säger Michael.

Han har läst lite om turerna kring Svenska Akademien, men det tycks inte vara något som påverkar bilden av Sverige. Om Kulturprofilen gör han följande reflektion:

– En skillnad är att vårt land har en president som stödjer den typen av beteende.