Foto: Sacharias Källdén

Solen lockar i Stockholms pittoreska hjärta

Virala vloggare, vårstädare och en filminspelning. Plus en lat hund. Vi tillbringade en timme i Gamla stan.

  • Publicerad 20:00, 25 feb 2020

Foto: Sacharias Källdén

15.00

Februari och väldigt tidig premiär för starköl på uteservering. Vännerna Jessica Stödberg och Moa Murderess, känd vegansk Youtuber med 265 000 prenumeranter, slappar i solen. I vanliga fall brukar de hänga vid Medis, men soljakten förde dem hit till vid Kornhamnstorg.

– Jag älskar Gamla stan, att gå genom alla de små gränderna. Speciellt kring jul när det är massa marknader, säger Moa Murderess.

Foto: Sacharias Källdén

15.12

I ett skyltfönster på Triewaldsgränd njuter även en jycke av den nyanlända solen. Nala, en åtta år gammal shiba inu, är rätt avslappnad när det gäller vakttjänsten i husses bågskyttebutik.

Foto: Sacharias Källdén

15.30

Raed Sabah och Abo Wejdan gör en kortfilm, max 20 minuter, om hemlöshet i Stockholm. Man har valt att spela in här just för de karaktäristiska kvarteren.

– Alla känner igen Gamla stan. Men inte alla känner igen en hemlös. De är alltid där, omkring oss, men vi ser dem inte för vi vill inte se dem, förklarar regissören Sabah, som hoppas ha sin film klar om två månader.

Foto: Sacharias Källdén

15.48

Vårstädaren Pella Jansson på Själagårdsgatan smiskar dammet ur sina kuddar. I Stockholm har han bara bott i just Gamla stan, sedan 1986 faktiskt. Ändå känner han sig fortfarande som en inflyttad lantis.

– Det är inte så farligt med alla turister. När jag kommer cyklande brukar stora grupperna som är i vägen aldrig höra min ringklocka. Men då sjunger jag för dem: "O, Gamla stan, vad du tjusar mig med dina gränder". Då flyttar de på sig, förklarar Pelle, och drar med djup stämma av en strof ur Edvard Persson och Gideon Wahlbergs gamla örhänge från 1934.